Interview | Heijboer over Vingegaard: 'Men zei: de instellingen van de windmeter kloppen niet, maar Jonas zit gewoon heel laag'

Jonas Vingegaard is qua postuur een echte klimmer, maar de Deen heeft ook een hele goede tijdrit in de benen. Hoe kan dat? Mathieu Heijboer geeft uitleg.

Vingegaard
  • Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard is iemand die van nature een goede houding heeft. Ondanks dat hij het postuur heeft van een pure klimmer eindigde hij in beide Tourtijdritten als derde. Heijboer: "Jonas kan vanuit een hele aerodynamische positie zijn kracht kwijt. We zijn met hem nog niet in de windtunnel geweest (interview vond plaats in september, inmiddels is Vingegaard wel in de windtunnel geweest, red.), want door de pandemie was het in de winter moeilijk voor hem om te reizen."

De nummer twee van de Tour de France is vorig jaar wel op een andere manier getest. "We hebben hem getest met een windmeter van Velosense op zijn fiets. Ik weet nog dat we zijn data doorstuurden naar de mensen die meekeken vanuit Engeland. Die zeiden: ‘Dit klopt niet, de CdA-waarde (een maat die bepalend is voor de efficiëntie waarmee gefietst wordt, red.) is te laag. Kijk even naar de instellingen.’"

"Toen hebben we alles nog eens gecheckt, maar alle instellingen bleken in orde. Jonas zit gewoon onwijs laag in zijn CdA-waarde en kan daarbij het vermogen duwen dat hij bergop ook trapt. Dan kun je op je vingers natellen dat hij ook een goede tijdrit in zijn benen heeft."

In het wiel van Pogacar

Heijboer vergelijkt de nummer twee van de laatste Tour de France met Remco Evenepoel, die ook bekendstaat om zijn superieure tijdrithouding. Tijdens de Olympische Spelen, waar Heijboer Wout van Aert bijstond, zag hij Evenepoel van dichtbij bezig. "Een fantastische atleet die hetzelfde kan als Jonas. Daarmee ben je onwijs in het voordeel, maar je moet die potentie wel benutten."

"Voordat Jonas bij ons kwam, realiseerde hij zich onvoldoende hoe goed hij is in tijdrijden. Via tests hebben we laten zien hoe bijzonder hij is en zodoende groeide ook zijn motivatie. Jonas heeft de handschoen geweldig opgepakt. Begin dit jaar had hij nog niet al zijn fietsen binnen vanwege de coronacrisis, maar hij sleepte die ene tijdritfiets die hij had overal mee naartoe zodat hij erop kon trainen. Dat geef ik renners ook mee: je positie is mooi, maar structureel erop trainen maakt écht het verschil."

Magazine
  • Cor Vos