Interview | Jan Polanc over maatje Pogacar: 'Tadej raakte zijn paspoort kwijt in Australië, maar ook toen bleef hij heel relaxed'

Jan Polanc kende zijn land- en ploeggenoot Tadej Pogacar al ver voor die internationaal doorbrak. Polanc vertelt op welk vlak Pogacar de meeste indruk op hem maakt.

Pogacar
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar
  • Jan Polanc Jan Polanc

Als Pogačar junior is, neemt de vader van Polanc hem onder zijn hoede. Rond die tijd ontmoet Polanc zijn latere kopman voor het eerst. "Ik was al prof bij Lampre", herinnert de tweevoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia zich. "Toen hij junior was, kon ik Tadej bergop nog verslaan, haha. Maar ik moest al diep gaan om hem te lossen en soms lukte dat ook niet."

"Dat hij vervolgens bij UAE Team Emirates tekende, kwam niet per se door mij. We kenden Andrej Hauptman (tegenwoordig ploegleider UAE Team Emirates, red.) al en Andrej heeft vroeger zelf bij de ploeg gereden. Maar al met al was het vooral Tadej zijn eigen keuze."

In de Tour de France 2020

De eerste koers die Pogačar rijdt als prof is de Tour Down Under. Met een dertiende plaats presteert hij naar behoren, maar Polanc raakt door iets heel anders onder de indruk van zijn collega. "Hij raakte zijn paspoort kwijt in Australië. Sommige mensen zouden angstig worden, maar Tadej bleef kalm."

"Hij ging alles zelf uitzoeken en regelen. Hij was nog jong en voor het eerst zo ver van huis, maar hij bleef relaxed en verbleef gewoon twee dagen langer in Australië. Ook buiten het fietsen is hij een relaxte jongen. Een prettig persoon om een kamer mee te delen. Nog een voordeel: hij snurkt nooit ’s nachts, haha."

Polanc droeg in 2019 de roze trui

Polanc vertelt de anekdotes over Pogačar al lachend, maar even later voegt hij eraan toe dat zijn relaxte karakter een grote kracht is van Pogačar. "Tadej weet wat hij wil en kwam de WorldTour binnen met een winnaarsmentaliteit. Hij wilde meteen winnen en was niet bang om de strijd aan te gaan met ervaren renners."

"Hij pakt dingen snel op en past ze ook toe. Hij heeft de fysieke kwaliteiten, maar is ook onwijs sterk in zijn hoofd. Ik heb dit jaar meerdere koersen met hem gereden en heb nog geen enkele keer gemerkt dat hij extra druk voelt. Het mooie voor ons land is dat Tadej die druk gezien zijn leeftijd nog een jaar of vijftien kan dragen."

Magazine
  • Cor Vos