Video | Zware val Mark Cavendish door omstreden bidon op baan, Brit naar ziekenhuis 

In aanwezigheid van vrouw en kinderen maakte Mark Cavendish op de laatste dag van de Zesdaagse van Gent een flinke schuiver. Er lijkt sprake van een blunder van een verzorger...

mark cavendish

De Zesdaagse van Gent was al een minder groot feest dan normaal gesproken door strenge coronamaatregelen rond 't Kuupke, maar kende ook nog eens een anti-climax in de laatste koers van de dag, een koppelkoers van een uur. Daarin kwam publiekstrekker Mark Cavendish namelijk hard ten val. Ook de Deen Lasse Norman-Hansen ging tegen de grond.

Cavendish was er het slechtst aan toe na de harde schuiver, maar stak al snel z'n duim weer omhoog, vooral om vrouw en kinderen op de tribune aan te geven dat het wel ging. Dat was een beetje grootmoedig van de Brit van Quickstep, want kater moest hij toch naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Volgens ploeggenoot Iljo Keisse maakte hij zich zorgen om een grote bloeduitstorting bij z'n ribben en had hij last van z'n bovenbeen. In het ziekenhuis zou een klaplong geconstateerd zijn bij Cavendish, meldt Het Nieuwsblad, maar de ploeg heeft dat vooralsnog niet bevestigd.

Oorzaak val

De oorzaak van de val is een discutabele. Volgens renners lag er water op de piste nadat een verzorger een bidon aangaf óp de piste (de houten piste wordt spekglad als er water opkomt). Dat is niet te doen gebruikelijk in de zesdaagsewereld, legt Iljo Keisse uit aan Het Nieuwsblad.

"Iedereen mag drinken aannemen. Maar niet op de piste. Je komt ervan af en neemt aan op het rood(de zone naast de piste, red.)". Jasper De Buyst, ook deelnemer in Gent, vult aan. "Als renner moet je naar de verzorger toe rijden. Normaal gebruiken wij ook bidons die op een papflesachtige manier afgesloten zijn. Met een minimum aan water in. Hier zat er veel te veel in."

Nieuws
  • Cor Vos