Bondscoach Gerben de Knegt ziet gelijkenissen tussen Mathieu van der Poel en Puck Pieterse: 'Puck is is net als Mathieu een flierefluiter, in de goede zin van het woord' 

Ze rijdt in dezelfde ploeg als Mathieu en heeft ook zijn karakter. Dat wordt onder andere duidelijk uit een mooie anekdote over het WK mountainbike en een vriendinnenweekend...

puck pieterse

Ze greep door pech naast de Europese titel bij de beloften, maar voor de rest is Puck Pieterse dit crossseizoen tot op heden de beste van de Nederlandse jonkies en daarmee (misschien samen met Blanka Vas) de revelatie van het vrouwenveld in de cross.

Het was reden voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad om de Nederlandse bondscoach bij het veldrijden en mtb'en eens aan de tand te voelen over de jonge (19) Amersfoortse. Gerben de Knegt kwam met een vleiende vergelijking voor Pieterse op de proppen.

"Ze is een flierefluiter, in de goede betekenis van het woord. Qua karakter lijkt ze op Mathieu van der Poel. Ze denkt niet te veel na en traint op een heel relaxte manier. Daardoor is de groeimarge nog heel groot. Ongelooflijk wat zij allemaal kan op een fiets. Ze springt ook als enige over de balken. Zonder enige moeite."

Die goede techniek heeft ze volgens De Knegt te danken aan het mountainbiken, dat zij net als Van der Poel ook doet. Ze wil de cross en mountainbike blijven combineren en voor een medaille gaan bij de Olympische Spelen in Parijs. Over dat mountainbiken heeft De Knegt nog een mooie anekdote dat het karakter van Pieterse kenmerkt, en hoe blootlegt hoe snel het m

"In 2019 vertelde ik in maart al dat we in oktober naar het WK mountainbike in Canada gingen”, zegt De Knegt. “Weet je wat ze antwoordde? 'Nou, ik kan dan niet. Ik ga dan op vriendinnenweekend naar Texel', haha. Uiteraard ging ze naar het WK, ze werd er zevende."

Dat ze alles kan op een fiets - en van lol maken houdt - bewees Pieterse van de zomer in een filmpje dat ze op haar Instagram postte. Tijdens een training op de mtb in Italië gooit ze er een wheelie uit waar geen einde aan lijkt te komen.

Cyclocross
  • Cor Vos