IJzersterke Brand wint in Besançon: 'Je moet een bepaald tempo aanhouden om door die blubber te komen'

Lucinda Brand heeft haar tweede zege van het weekend geboekt. In de Wereldbeker van Besançon leidde ze van start tot finish.

Brand

De Wereldbeker van Besançon beloofde door het natte weer een zware te worden. En vooral ook een glibberige. De start werd gekenmerkt door een crash van Annemarie Worst. Wie haar start niet miste, was Lucinda Brand. De wereldkampioene sloeg in de eerste ronde al een gat van zo'n tien seconden op Denise Betsema en Fem van Empel. Even later liet Betsema haar ploeggenote achter en ging ze alleen op zoek naar Brand.

De Texelse kon het Brand echter niet moeilijk maken en werd op een gegeven moment zelfs voorbijgestoken door een ontketende Canadese Maghalie Rochette. Ze reed lange tijd rond plek vijf, maar kwam na een halfuur heel sterk opzetten. Rochette had een dusdanig tempo te pakken dat ze de laatste ronde inging met een achterstand van slechts twintig seconden op Brand. Slechts omdat de voorsprong van de Nederlandse een stuk groter was geweest.

In de laatste ronde hield Brand desondanks vakkundig stand en boekte zodoende haar achtste overwinning van het lopende cross-seizoen. Brand na afloop: "Ik kon gelijk de leiding pakken en ik dacht: laat ik dat doen. Zeker de eerste ronde is het fijn je eigen lijn te kiezen. Zeker als het modderig is, kun je wel temporiseren maar dan raak je je momentum kwijt en wordt het enkel zwaarder. Je moet een bepaald tempo hebben om erdoorheen te komen."

Cyclocross
  • Cor Vos