Eli Iserbyt en Toon Aerts over verschil crossen mét en zonder Van der Poel en co: 'Vooral koersverloop gaat anders zijn' 

De rentree van De Grote Drie nadert met rasse schreden. Ervaringsdeskundigen Eli Iserbyt en Toon Aerts over wat dat nu precies verandert aan de cross.

van aert van der poel pidcock

Ze maakten er met z'n tweeën een mooie strijd van om de winst in Besancon, maar dat zal wellicht voor het laatst zijn dit crossseizoen. Toon Aerts en Eli Iserbyt zullen komen vanaf zaterdag Wout van Aert en Tom Pidcock weer tegen in het veld, en een poosje later ook Mathieu van der Poel.

Dat is nogal een verschil natuurlijk. Het Nieuwsblad vroeg de twee wat er dan precies gaat veranderen. "Vooral onze uitslag...", grapt Toon Aerts eerst, om er vervolgens serieuzer op in te gaan.

"Vooral het koersverloop gaat anders zijn. De voorbije weken – Ruddervoorde, Merksplas, Koksijde – zag je vaak dat er gekoerst werd met intervallen. Veel optrekken, veel stil vallen. Dat is voorbij. Straks wordt het meer een tijdrit. Snoeihard vanaf de eerste ronde, om pas stil te vallen aan de meet. Geen probleem. Mij ligt dat zelfs beter."

Iserbyt is niet bang voor de rentree van De Grote Drie. Sterker nog, hij kijkt er naar uit. "De cross wordt er alleen maar interessanter door. Zij zorgen toch voor dat tikje extra. Als ik de crossen in Kortrijk en Besançon zie is het misschien zelf nodig. Het is opvallend hoeveel voorsprong Toon en ik hadden na amper twee rondes. Er mogen wel een paar jongens bijkomen."

Aerts legt het niveau van de drie ook nog even langs de meetlat. "Wout zal er vooraan wel bij zijn. Maar Pidcock zie ik niet direct winnen. Die is nooit super in zijn eerste cross. Heel anders dan Mathieu. Die is technisch zo goed en zo flitsend, die gaat direct vol meedoen voor winst. Bij hem moet je vooral hopen dat hij er geen onemanshow van maakt."

Cyclocross
  • Cor Vos