HomeAchtergrondMet een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het...

Met een druk op de knop van zeeniveau naar 4500 meter: het Spaanse hoogtehotel van oud-prof Aleksandr Kolobnev trekt veel wielrenners

De Vuelta-etappe vertrekt vandaag vanuit Denia. Daar staat het inmiddels befaamde hoogtehotel van Aleksandr Kolobnev. Wat het voor voordelen biedt ten opzichte van een échte hoogtestage? Je leest het hieronder.

Wielrenners en hoogtestages zijn sinds een paar jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder voor een grote ronde of een belangrijke serie wedstrijden op hoogte te hebben vertoeft doe je – overdreven gezegd – eigenlijk niet meer mee.

Nu is het in de winter best lastig om een locatie voor die hoogtestage te vinden, omdat het op veel bergen in Europa dan wel heel koud is en er – belangrijker nog – sneeuw ligt. Tuurlijk, je kunt naar de Teide op Tenerife, maar die heb je ook wel eens gezien (en bovendien is het lastig er een plekje te krijgen).

Met Colombia heb je een alternatief rond de evenaar. Maar sinds kort is er nóg een alternatief. Dat is het hoogtehotel van oud-wielrenner Aleksandr Kolobnev. De Rus die zowel in 2007 als in 2009 tweede werd op het WK runt het in Dénia aan de Spaanse Costa Blanca.

4500 meter hoogte

In het hotel bootsen ze hoogte na – minder zuurstof in de lucht – waardoor het lichaam meer rode bloedcellen gaat aanmaken. In het het hotel kun je dus verblijven en slapen ‘op hoogte’ terwijl je de traning begint vanaf zeeniveau.

Z’n commercieel directeur geeft uitleg in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. “We beschikken over alle faciliteiten om aan de wensen van topatleten en recreatieve sporters te voldoen. Voor vijftig euro extra kan je verblijven in een van de vijftien kamers die zijn uitgerust met een generator, die een hoogte tot 4500 meter boven zeeniveau kan simuleren. In de kamer hoor je de generator niet. Je voelt zelfs de wind niet blazen om het zuurstofniveau op het gewenste niveau te krijgen.”

Campenaerts en Vermeersch vertellen over hun ervaring

Victor Campenaerts, Brent Van Moer en Florian Vermeersch van Lotto-Dstny verbleven als een van de trendsetters in het hotel. Ze zouden eerst naar Rwanda, maar dit ging door corona niet door. Campenaerts vond het jammer dat het avontuur niet doorging, maar ziet ook voordelen in het Spaanse hotel, waar hij na een zware training nu beter kan herstellen door z’n slaaphoogte iets lager af te stellen.

“Op de Teide kan je na een training niet zeggen: vanavond ga ik eens halfweg de berg slapen. We hebben hier met z’n drieën vier kamers. Eentje gebruiken we als woonkamer waar we ook eten. Zo maken we optimaal gebruik van de hoogte.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

Meer zoals dit

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...