Arts Team België over blessure Bernal: 'Voor hetzelfde geld was hij blijvend verlamd geraakt in zijn onderste ledematen'

Egan Bernal is na een trainingsongeval zwaargewond geraakt, maar de hoofdarts van Team België stelt dat de Colombiaan er nog goed van is afgekomen.

Bernal
  • Egan Bernal Egan Bernal

In gesprek met Het Laatste Nieuws somt Johan Bellemans eerst de lijst met blessures die Bernal heeft opgelopen nog eens op. "Een breuk van twee belangrijke wervels, in het bovenbeen en in de knieschijf en een longkneuzing. Met andere woorden: een zeer ernstig trauma", zegt Bellemans, die zijn verhaal doet vanuit Peking. Als hoofdarts van Team België is hij in China voor de Olympische Winterspelen.

Bernal kwam maandag hard in botsing met een afremmende bust terwijl hij samen met enkele ploeggenoten van INEOS Grenadiers aan het trainen was op zijn tijdritfiets. Inmiddels is de Tourwinnaar van 2019 succesvol geopereerd in het ziekenhuis van Bogota en de eerste berichten na de ingreep zijn voorzichtig positief. Bernal zal geen neurologische schade blijven houden van het ongeluk.

Bellemans vertelt dat Bernal daarmee het geluk zelfs aan zijn zijde heeft gehad. "Voor hetzelfde geld was hij blijvend verlamd in de onderste ledematen. Daarom moest de breuk gestabiliseerd worden, om te voorkomen dat de wervels zich alsnog verplaatsen en er dus alsnog een verlamming kon optreden."

"Eens de breuk gestabiliseerd is, kan ze vastgroeien en kan de atleet volledig herstellen. Bernal heeft zonder twijfel veel geluk gehad, want dit is een levensbedreigend trauma."

Dat Bernal in het verleden al met rugproblemen kampte, spreekt niet voor hem maar toch denkt Bellemans dat Bernal volledig kan herstellen. "Al zal de tijd het moeten uitwijzen. Renners herstellen soms bijzonder snel, maar dit zal maanden kosten. De Tour de France halen zal moeilijk zijn, laat staan goed voorbereid. Dat zou het allerbeste scenario zijn, maar het slechtste scenario is dat hij niet meer terugkomt op zijn beste niveau, dat zal ook afhangen van de komende dagen en zijn revalidatie."