WK Cross | Nederlandse topfavoriet David Haverdings valt bij junioren, titel naar Zwitser Christen

Wat een tegenslag voor dé topfavoriet. Hieronder zie je hoe hij tegen de grond gaat en lees je hoe het er daarna aan toeging bij de junioren jongens.

david haverdings

Hij won iedere cross waaraan hij meedeed. David Haverdings uit het Drentse Zuidlaren is dé man van het seizoen bij de junioren. Z'n goede prestaties leverden hem al een contract op bij de profploeg van Sven Nys, Trek-Baloise Lions.

Maar op kampioenschappen wil het juist niet lukken. Op het EK in z'n eigen Drenthe moest hij genoegen nemen met het zilver; op het WK kwam hij zondag in de eerste ronde in de bocht op het kurkdroge parkoers in Fayetteville ten val.

In een split second was de droom van de regenboogtrui weg, want op het snelle rondje in Arkansas is zo'n achterstand bijna net meer in te lopen. Haverdings probeerde het nog wel. Vanuit het verre achterveld vlak na de val stoomde hij op naar een negende plaats maar verder kwam hij niet.

Vooraan profiteerde een internationaal groepje van drie maximaal van het letterlijke wegvallen van de Nederlandse topfavoriet. De Belg Aaron Dockx, de Zwitser Jan Christen en de Brit Nathan Smith maakten gedrieën rondenlang de dienst uit. Ook de slotronde bracht daar geen verandering in.

In de sprint bleek de Zwitser Christen de sterkste nadat Dockx van ver aanging. Nathan Smith legde beslag op de derde plaats. Dat de Zwister talentvol is, lijdt overigens geen twijfel, want hij tekende al een contract bij UAE (en rijdt nu in het talententeam van Tadej Pogacar).

Cyclocross
  • Cor Vos