Helpers Alpecin-Fenix gaan voor eigen kans: 'Maar Mathieu zijn aanwezigheid doet ploegmaats boven zichzelf uitstijgen'

Zonder Mathieu van der Poel zullen andere renners van Alpecin-Fenix moeten opstaan. Bij de ploeg wordt er gekeken naar onder anderen Gianni Vermeersch en Dries De Bondt.

Vermeersch
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Ze vertellen erover in Het Nieuwsblad. "Vorig jaar brak ik Strade Bianche open in functie van Mathieu", aldus Vermeersch. "Nu mag ik voor mezelf rijden. Opofferen moet ik mij in principe niet. Maar we zitten ook nog met Michael Gogl in de ploeg, die vorig jaar zesde werd. In de finale gaan we goed afspreken en desnoods offert iemand zich op. Ik wil dichter eindigen dan vorig jaar, leg de lat hoog."

De druk op zijn schouders is van de ploeg uit niet veel groter, verzekert Vermeersch. "Met Mathieu rijden we zo goed mogelijk in dienst, nu zal het anders zijn, maar zullen we de taken die we krijgen zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Automatisch is er iets meer druk als je zelf voor het resultaat moet zorgen, maar ik kan daar wel mee omgaan."

"In de finales die ik samen met Mathieu heb gereden, heb ik er nooit zelf voordeel proberen uit te halen. Ik dacht altijd in eerste instantie aan Mathieu. Ik voel mij goed als ik in dienst kan rijden en misschien kan dat ook weleens kansen opleveren. Maar Mathieu is er nu niet en we moeten daar niet te veel aan denken."

Dries De Bondt zou sowieso al een iets andere rol krijgen dit seizoen. Ook met de aanwezigheid van Van der Poel zal de voormalige-Belgisch kampioen meer voor eigen kansen krijgen. Toch zouden de rollen voor de klassiekers duidelijk zijn, weet ook hij.

"Met Mathieu aan de start in een klassieker weet je dat je met een topfavoriet in de ploeg zit. En dat de kans groot is dat hij het zal afmaken. Dan kan je niet anders dan heel je ploeg op hem afstemmen. Team Jumbo-Visma deed in de Omloop ook alles in functie van Wout van Aert."

Van der Poel helpt bovendien de gehele ploeg vooruit, aldus De Bondt. "Zijn aanwezigheid doet ploegmaats boven zichzelf uitstijgen. Hij doet vaak straffe dingen en dat is besmettelijk. Vorig jaar in de Tirreno heb ik mee zijn tweede ritzege ingeleid. Ik heb nooit grotere wattages gereden. Als hij het dan afmaakt, krijg je daar echt kippenvel van."