Adrie van der Poel: 'Wout, Mathieu en Tom Pidcock kunnen alle monumenten winnen'

In de Wieler Revue-voorjaarsspecial vertelt Adrie van der Poel over zijn zoon.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Hoewel Mathieu van der Poel steeds intensiever traint, is het nog steeds of en waar hij terugkeert in competitie. In ons nieuwe nummer (hier te bestellen) komt vader Adrie uitgebreid aan het woord. Onder meer over verzadiging die zou kunnen optreden als hij te snel alles zou winnen.

"Ik ben niet bang dat de uitdagingen op raken voor Mathieu. Stel, hij wint Parijs-Roubaix een keertje, dan kan hij daarna een keer voor Luik-Bastenaken-Luik of de Ronde van Lombardije gaan. Er zullen altijd uitdagingen overblijven om na te streven. Of je probeert de Ronde van Vlaanderen nog een paar keer te winnen."

Van der Poel senior vertelt ervan overtuigd te zijn dat zijn zoon alle grote monumenten kan winnen. "Ik denk het wel. Net als Wout van Aert en Tom Pidcock overigens. In mijn tijd waren er niet veel renners die dat konden. Ik was zelf misschien nog wel een van de meest veelzijdige klassieke coureurs samen met Sean Kelly. Maar je kunt die tijd niet met de huidige vergelijken omdat er tegenwoordig gewoon veel meer specialisme is."

"Tegenwoordig rijden de meeste renners al zo’n zwaar voorprogramma met wedstrijden als Parijs-Nice of de Tirreno, maar ik ben van mening dat als je begint met Milaan-Sanremo en je focust je alleen op de grote wedstrijden dan is het nog steeds mogelijk om in al die monumenten mee te doen voor de winst. Fysiek kan dat prima, maar mentaal is het heel moeilijk."

"Dat kunnen de meeste renners niet aan. Johan Museeuw was een veel betere renner dan ik, maar hij heeft het nooit voor elkaar gekregen om in Luik een fatsoenlijke uitslag te rijden. Terwijl hij dat zeker kon in mijn ogen. Maar omdat hij al goed moest zijn in Omloop was het mentaal gewoon op na Parijs-Roubaix. Voor Tom Boonen geldt min of meer hetzelfde, al denk ik niet dat hij in staat was om Luik te winnen."

Magazine
  • Cor Vos