De Ronde of Roubaix? Wout van Aert: 'Het is gek om te zeggen als Vlaming, maar ik kijk altijd nog meer uit naar Roubaix'

Het doel van Wout van Aert dit voorjaar is duidelijk: minstens één monument winnen. Maar heeft hij liever de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix?

Aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

De vraag werd hem voorgelegd door Geraint Thomas in de The Geraint Thomas Cycling Club-podcast. Lang hoefde de kopman van Team Jumbo-Visma niet na te denken. "Ik kijk altijd nóg meer uit naar Roubaix. Het is misschien gek om te zeggen als Vlaming, maar het is gewoon de enige koers in zijn soort."

"Het is één keer per jaar een waar slagveld daar en in de Ronde van Vlaanderen hebben we die klimmetjes allemaal al gereden in de koersen ervoor. Het is heel speciaal natuurlijk en hopelijk kan ik aan het einde van mijn carrière zeggen dat ik ze beide heb gewonnen."

Van Aert heeft het liefst een zonnige dag tijdens Parijs-Roubaix. "Nee, ik heb totaal niet genoten van vorig jaar. Iedereen dacht: dit gaat voor crossers zijn. Ik voelde vertrouwen als ik vooropreed, maar je rijdt ook vaak in het wiel. En dan was ik bang om te vallen."

"Daarnaast had ik het laatste uur veel last van mijn ogen. Ik kon amper nog iets zien door de modder in mijn ogen. Ik was niet heel gefocust meer tijdens de finale van de race. Het was overleven en ik hoopte dat het zo snel mogelijk afgelopen zou zijn. Ik hoop dan ook op een zonnige dag komende april."

Van Aert heeft nog iets goed te maken in Parijs-Roubaix. Hij eindigde er dertiende, 22ste en zevende, maar iedere keer zat er meer in volgens hemzelf. "Ik kan niet echt blij zijn met die resultaten, want er was altijd meer mogelijk geweest. Die race is ook zo moeilijk te voorspellen."

"Tijdens de laatste editie zat ik constant voorop, maar voor één bepaalde sector zat ik te praten met een ploegmaat wat ik zou doen en vervolgens werden we verrast in de lead-out. Ik zag Mathieu aanvallen vooraan in de groep. Mijn race was daardoor zo goed als afgelopen, omdat ik één seconde aarzelde. Dat was een goede les."