Mathieu van der Poel rijdt normaal alleen Amstel en Roubaix nog: 'Een van mijn straffere prestaties om hier in deze vorm te zijn'

Mathieu van der Poel won voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Vlaanderen.

Poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In de studio van Sporza keek hij - met een hamburger naast hem - nog eens terug op zijn zegetocht. Voor het eerst won hij met publiek langs de kant van de weg, want in 2020 was door corona een editie zonder fans. Van der Poel: "De Ronde is niet te vergelijken met of zonder publiek. Het is zo'n ander gevoel. Het geeft een kick en het neemt soms de aandacht weg van de verzuring."

Pogacar en Van der Poel bleken de besten in de Ronde, maar in de absolute slotfase kwamen ineens Van Baarle en Madouas nog opzetten. "Ik was enkel met Pogacar bezig, maar ze kwamen vrij snel terug. Ik werd de kop opgedwongen en wilde niet van te ver aangaan. Ik ging op het goede moment."

"Ik had Pogacar zeker het podium gegund, want het is ongelooflijk wat hij liet zien. Het was echt bijten om het wiel te kunnen houden. Heel blij dat ik me over de Paterberg kon trekken, maar het scheelde niet veel. Er zat weinig cadans in. Ik ben nog nooit zo diep gegaan om iemands wiel te houden. De Paterberg was eigenlijk mijn sprint al."

"Ik heb gezien dat het allemaal PR’s waren op de klimmetjes, dus het is ook wel snel gegaan, haha. Pogacar had vandaag ook zeker kunnen winnen. Ik denk dat hij de beste in koers was."

Ook de rug heeft het wederom goed gehouden, vertelt Van der Poel. "Ik heb er hard aan gewerkt. Om in deze vorm hier te staan is een van mijn straffere prestaties. Een maand na mijn laatste cross was het wel een beetje verbeterd, maar nog niet heel veel. Toen was het wel zorgwekkend, maar al met al is het snel goed gekomen."

Wat zijn de volgende doelen voor Van der Poel? "De Amstel Gold Race was oorspronkelijk mijn eerste focus, maar in Spanje begon het heel snel heel goed te gaan. Ik had niet gedacht deze vorm nu te hebben. De komende weken doe ik normaalgesproken alleen de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix nog."