Roglic verslaat Evenepoel in openingstijdrit Itzulia Basque Country

Primoz Roglic deelt de concurrentie meteen een dreun uit in de openingstijdrit van de Itzulia Basque Country.

Roglic
  • Primož Roglič Primož Roglič

De Ronde van het Baskenland begon met een race tegen de klok van 7,5 kilometer met halfweg een klimmetje van 1,4 kilometer aan 3,9 procent. De tijdrit in Hondarribia was daarbij ook vrij technisch. Het beloofde vooraf een strijd te worden tussen Remco Evenepoel en Primoz Roglic.

De eerste richttijd werd desondanks gezet door de verrassend sterke Adam Yates. Ook klassementskandidaten Aleksandr Vlasov en Jonas Vingegaard gaven weinig toe op Yates, maar het was ploegmaat Geraint Thomas die als eerste onder de tijd dook van de Brit. De voormalig-Tourwinnaar kon niet lang genieten van zijn leidende positie, want Rémi Cavagna was op zijn beurt weer twee seconden sneller dan Thomas.

De twee grote favorieten moesten echter nog starten. En beiden maakten die status waar, want zowel Evenepoel als Roglic dook bij het eerste tussenpunt liefst acht seconden onder de tijd van Yates, die daar toen nog de beste tijd noteerde. De Belg was als eerste gestart en nam zodoende plaats op de hotseat door ver onder de tijd van Cavagna te duiken.

Het grote wachten was wat Roglic zou klaarspelen op het tweede technische deel van de tijdrit en op de keitjes in de laatste kilometer. De Sloveen bleek daar overduidelijk de meerdere van Evenepoel, want de olympisch kampioen was aan de finish uiteindelijk vijf seconden sneller dan Evenepoel en begon zodoende op de gewenste manier aan het verdedigen van zijn titel in het Baskenland.

Nieuws
  • Cor Vos