Marta Cavalli verrast met overwinning in Amstel Gold Race na late uitval: 'Ik ging op het juiste moment'

Marta Cavalli van FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope is de verrassende winnares van de Amstel Gold Race.

Cavalli

Op 71 kilometer van de meet brak de koers al los. Een groep met grote namen wist zich los te maken van het peloton. Onder anderen Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Katarzyna Niewiadoma kozen ervoor om vroeg koers te maken. Even later konden ook Chantal van den Broek-Blaak, Ellen van Dijk en Anna Henderson de aansluiting vooraan maken.

De voorsprong van deze sterke groep leek groot genoeg, maar op 35 kilometer van de meet werd de aanvalspoging weer tenietgedaan en kon de koers weer van voor af aan beginnen. In het vervolg werd nog regelmatig aangevallen, maar al met al kwam het wederom aan op de laatste keer Cauberg.

Iedereen wist wat daar zou gebeuren: Annemiek van Vleuten zou daar alles op alles zetten. De top van de helling lag immers op zo'n anderhalve kilometer van de meet. De renster van Movistar ging vol op de pedalen staan, maar zes rensters lieten haar wiel niet los: Vollering, Cavalli, Lippert, Moolman, Niewiadoma en Mavi Garcia.

Op de top keek Van Vleuten achterom en daardoor hield ze haar benen stil. Het was het ideale moment om aan te vallen en dat deed de Italiaanse Cavalli. Ze sloeg meteen een gat, Moolman ging nog in de achtervolging in dienst van de snelle Vollering, maar de groep wist het gat tot Cavalli niet meer te overbruggen. Vollering en Lippert eindigden respectievelijk op plek twee en drie.

Cavalli na afloop voor de camera's van de NOS: "Ik moet mijn sportdirecteur bedanken, want hij riep dat het mijn moment was op de top van de Cauberg. Dat ik alles of niets moest spelen. Ik probeerde het en na vijfhonderd meter keek ik voor het eerst achterom en zag ik dat ik een mooi gat had. Ik ging op het juiste moment."

Nieuws
  • Cor Vos