Kwiatkowski wint millimetersprint van Cosnefroy na gezapige Amstel Gold Race

Michał Kwiatkowski heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Amstel Gold Race gewonnen.

Kwiatkowski
  • Michal Kwiatkowski Michal Kwiatkowski
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Al vroeg in de rit ontstond een kopgroep met daarbij onder anderen Ide Schelling, Owain Doull en Johan Jacobs. Zij kregen op een ruime honderd kilometer van de meet gezelschap van Victor Campenaerts en Nathan Van Hooydonck. Die eerste had niet zijn beste dag en moest al snel weer lossen. Overigens samen met Schelling, die last leek te hebben van zijn maag.

In de groep met favorieten namen Alpecin-Fenix en INEOS Grenadiers het heft in handen. De ploeg van Mathieu van der Poel was echter niet geweldig, want toen een eerste keer doorgetrokken werd, zat Van der Poel geïsoleerd. Daardoor moest hij constant in z'n eentje vechten voor zijn positie en begon hij de Keutenberg te ver van achter.

Op de Keutenberg trokken Michal Kwiatkowski en Tom Pidcock door en vervolgens nam Tiesj Benoot de aanval over. Van der Poel had het duidelijk even moeilijk, maar kon het gat ook nog overbruggen. Met nog 35 kilometer te gaan ontstond zodoende een kopgroep met Kwiatkowski, Pidcock, Benoot, Kamp, Matthews, Van der Poel, Hirschi, Asgreen, Teuns, Küng en Cosnefroy.

Na de Keutenberg lagen nog twee beklimmingen, waaronder de Cauberg. Daar probeerde Pidcock iets te forceren, maar dat lukte uiteindelijk niet. Net na de Cauberg ging Kwiatkowski vervolgens aan en de Pool sloeg een mooi gaatje. Cosnefroy wist vervolgens te overbruggen, waardoor ze met z'n tweeën verder gingen. In het vervolg probeerde Teuns dat ook, maar de Belg lukte het niet om het duo bij te halen.

Op de laatste helling - de Bemelerberg - gebeurde ook niet veel, waardoor Cosnefroy en Kwiatkowski veilig waren. De Fransman deed veel van het werk en ging vanaf kop de sprint aan. Even daarvoor had Van der Poel nog alles op alles gezet, maar hij had niet de benen om nog grote verschillen te slaan. In de sprint met twee was Kwiatkowski nipt sneller, terwijl Cosnefroy eerder was uitgeroepen tot winnaar. Op een derde plaats eindigde Tiesj Benoot, die in de slotfase was weggereden.

Nieuws
  • Cor Vos