Michel Wuyts ergerde zich aan de vele auto's op de weg tijdens Gold Race: 'Het is irreëel dat een zogezegd progressief land daar niets aan kan doen'

Michel Wuyts is kritisch op hoe Nederland met de Amstel Gold Race omgaat.

Amstel

Hij vertelde erover in de HLN-podcast Wuyts & Boonen, waar Boonen dit keer afwezig was en Johan Museeuw zijn plaats innam. Ze ergerden zich beiden aan de vele auto's op de weg tijdens de grootste Nederlandse wielerkoers.

Wuyts: "Men kan in Nederland geen parkeerverbod afdwingen. Die auto's op de weg is een noodzakelijk kwaad. Het is irreëel dat een zogezegd progressief land daar niets aan kan doen. Dat het onmogelijk is een parkeerverbod in te stellen, kan er bij mij gewoon niet in."

Museeuw vertelt op zijn beurt dat het niet iets van de laatste jaren is. "De Amstel Gold Race is eigen aan wagens op de weg. Die blijven daar staan, in de weg van de renners. Men praat altijd over de veiligheid van renners. Nou dan moet men het reglement maar een dag wijzigen en die auto's weghalen. Voor mij kan dit gewoon niet."

Het leverde een aantal hachelijke situaties op, want onder andere Nathan Van Hooydonck kon een botsing met een half over de weg geparkeerde auto ternauwernood afwenden. "Ik heb momenten gezien van renners die uitdraaien na een bocht...", vervolgt de drievoudig-winnaar van Parijs-Roubaix. "Het is levensgevaarlijk. Je neemt de hele dag risico's op leven en dood tijdens de Gold Race. Vluchtheuvels, rotondes en vooral wagens. De sport zit niet in de cultuur zoals bij ons."