Michel Wuyts over record Cavendish: 'Alleen het getal spreekt tot de verbeelding, in kunde komt hij niet aan knieën van Merckx'

Mark Cavendish won woensdag zijn 35ste etappe in de Tour de France. 

Cavendish

Daarmee staat hij nu op eenzame hoogte wat betreft winnaar van meeste Tour de France-etappes. Hij heeft er eentje meer dan de grote Eddy Merckx. In de podcast Wuyts & Vlaeminck gaat Wuyts in op het record.

"Het is gebeurd", begon Wuyts zijn verhaal. "Het nieuwste sprookje. Mark Cavendish hoeft nu nooit meer te huilen en voor dramaqueen te spelen. Het werk zit erop. De man sprintte als een jong veulen. Een vuurballetje, niet te houden."

Jasper Philipsen kwam nog tot het wiel van de Brit, maar kon Cavendish niet meer terugpakken. "Philipsen probeerde, maar kwam geen meter dichter Cavendish was al te ver weg. Hij sprint nu Merckx voorbij. Numeriek dan toch. Alleen het getal spreekt tot de verbeelding. In kunde komt hij niet aan Merckx zijn knieën. Dat weet hij zelf ook wel."

Zabel

Wuyts legt verder uit. "Cavendish won nooit een bergrit, nooit een tijdrit. En toch zal Merckx hem van harte feliciteren. Wat is dan de eer die hem toekomt? Het feit dat hij drie generaties overspant. Hij won zijn eerste rit in 2008 voor Freire en Zabel. Hij is de strafste sprinter van de laatste zestien jaar."

Vandaag wacht een volgende kans voor Cavendish, want de rit naar Dijon kent geen enkel obstakel waarop hij het moeilijk zou kunnen krijgen. Ritzege nummer 36 zou na vandaag zomaar een feit kunnen zijn.