Campenaerts ziet Benoot anders trainen bij Jumbo-Visma: 'Vroeger trainde hij veel grijze zone, nu durft hij zijn longen eens in brand te zetten op training'

Interessante inzichten van Victor Campenaerts over trainingsleer en waarom de manier van trainen bij Jumbo-Visma Tiesj Benoot geen windeieren legt.

Benoot
  • Tiesj Benoot Tiesj Benoot

Jip van den Bos van de vrouwenploeg van Team Jumbo-Visma en ex-renner Taco van der Hoorn vertelden al tegen Wieler Revue over de manier van trainen bij Team Jumbo-Visma. Bij de Nederlandse ploeg zijn rustige trainingen ook écht rustig, terwijl zware trainingen ook écht zwaar zijn.

Victor Campenaerts praat er regelmatig over met Tiesj Benoot, die sinds zijn overstap naar Team Jumbo-Visma de stenen uit de straat rijdt. "Ik ken Tiesj heel goed en we hebben vaak interessante discussies over training", vertelde Campenaerts in Extra Time Koers.

"Hij is heel erg veranderd in de manier hoe hij traint sinds hij voor Jumbo rijdt en dat legt hem geen windeieren. Hij was altijd de beste van de rest. De goede waren weg en dan zat hij er net achter. Hij had wekenlang veertig uur per week getraind bij wijze van spreken, maar hij was er niet bij vooraan."

Terwijl het volgens Campenaerts niet aan het niveau van Benoot lag. "In de groep daarachter was hij heel goed, maar hij kon er niet naar terug rijden. Nu heeft hij wel die ‘poef.’ Daar heeft hij hard aan gewerkt uiteraard. Hij durft nu op training ook de longen eens in brand te zetten. Vroeger vond ik dat hij heel veel grijze zone trainde en daarin zag je dat hij goed was, maar de koers wordt vaak beslist in één minuut."

"Hij doet trainingen waarbij je eens dertig seconden volle bak gaat. Dat wordt eigenlijk weinig gedaan in het wielrennen. Het heeft een goed effect, maar dat effect komt pas later. Als je meer in de grijze zone traint, heb je twee weken later al effect."

"Dan kun je later wel de punch missen. Maar trainers van de ploeg staan soms ook onder druk om snel te presteren, waardoor ze renners meer in de grijze zone laten trainen zodat ze al sneller in orde zijn."