Sterkste renster in koers Longo Borghini bezorgt oppermachtig Trek-Segafredo overwinning in Parijs-Roubaix

IJzersterke Elisa Longo Borghini wint de tweede Parijs-Roubaix voor vrouwen.

Longo Borghini

Zonder de zwangere titelverdediger Lizzie Deignan werd vooraf veelal gekeken naar de nummer twee van de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen, die vorig jaar werd verreden. Maar Marianne Vos legde net voor de koers een positieve coronatest af, waardoor ook de kopvrouw van Team Jumbo-Visma niet van start kon gaan.

De rensters kregen bijna 125 kilometer voorgeschoteld en al op een kleine zestig kilometer van de meet werd de finale opengebroken door een versnelling van Lotte Kopecky. De Belgische winnares van Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen kreeg Marta Bastianelli en Lucinda Brand met haar mee.

Op dat moment regende het ook lekke banden. Onder andere wereldkampioene Elisa Balsamo kreeg af te rekenen met materiaalpech. De Italiaanse keerde terug, maar bleek dat nadien op ongeoorloofde wijze te hebben gedaan. Ze kreeg een dusdanig lange plakbidon van de ploegleider dat de jury niet anders kon dan haar diskwalificeren.

Ondertussen werden de drie vooraan ook weer bijgehaald, maar vervolgens werd een volgende aanval opgezet door Elisa Longo Borghini. SD Worx moest in het overgebleven peloton aan de bak om de renster van Trek-Segafredo bij te halen, maar in de breedte bleek de Nederlandse ploeg niet al te sterk. Daardoor ging Van den Broek-Blaak het zelf maar doen, maar ook zij en haar mede-achtervolgers kregen het niet meteen dicht.

Maar met Camphin-en-Pévele en Carrefour de l'Arbre wachtten nog twee loodzware stroken in de absolute slotfase. Van den Broek-Blaak legde op die eerste strook alle kaarten op tafel, maar Longo Borghini bleef op een zeer groot verzet ook een prima tempo ontwikkelen.

Op Carrefour de l'Arbre was de beurt aan Kopecky, maar ook zij kon het gat niet overbruggen. Er waren drie rensters die mee konden met de Belgische: Marta Cavalli, Brand en Ellen van Dijk. Die laatste twee stopten af als ploeggenoten van Longo Borghini, waardoor de koers definitief in een plooi leek te vallen.

Met nog twaalf kilometer te gaan had Longo Borghini een voorgift van veertig seconden. Er kwam nog een reddende hand voor Kopecky, want ploeggenote Van den Broek-Blaak keerde terug en zette de achtervolging in op de eenzame leidster. Even snoepten ze iets van de voorsprong af, maar Longo Borghini bleek dusdanig sterk dat haar zegetocht niet meer in gevaar kwam. Kopecky en Brand completeerden het podium.

Nieuws
  • Cor Vos