Merijn Zeeman verwacht veel van Sam Oomen in de Giro d'Italia: 'Sam heeft veel progressie geboekt sinds hij bij ons is gekomen'

Sam Oomen was niet de beste Nederlander, maar wel het meest prominent aanwezig in de finale van Luik-Bastenaken-Luik.

Oomen
  • Afbeelding van Sam Oomen Sam Oomen

De Tilburger miste net de aansluiting met de groep toppers achter Evenepoel op de Roche-aux-Faucons. Al met al was hij beter dan zijn uitslag deed vermoeden, Oomen werd uiteindelijk 32ste. Het zijn hoopvolle tekenen richting de Giro d'Italia, waar hij normaalgesproken in dienst gaat rijden van Tom Dumoulin en Tobias Foss. Al weet je het nooit, vertelt Merijn Zeeman in gesprek met Procycling.

"Sam heeft veel progressie geboekt sinds hij bij ons is gekomen", vertelt de sportief directeur. "Dit jaar heeft hij er weer een schep bovenop gedaan, hij is echt beter geworden. De ambitie met Sam is om hem weer bij de betere klassementsrenners ter wereld te krijgen."

"Op allerlei vlakken, waaronder ook voeding en training, zijn we nu bezig met een mooie ontwikkeling. Nu gebeurt dat vooral nog in de schaduw en dat moet ook nog even zo blijven. Daar voelt Sam zich goed bij. Maar ik zie echt dat hij vooruitgang boekt."

Oomen werd in 2018 al negende in de Giro d'Italia, maar kampte vervolgens vaak met blessures. "Sam zit, laten we zeggen, in onze tweede groep. We hebben een eerste groep met kopmannen en Sam zit daar met een paar jongens onder. We vinden het belangrijk dat er uit die tweede groep ook renners komen die we kunnen inzetten als kopman om een klassement te rijden."

In de Ronde van Catalonië liet Oomen zich bijvoorbeeld zien met een tiende plek. "Vorig jaar was Sam nog niet zover, nu wel. Sam is dit seizoen nog niet op hoogtestage geweest (rond de Ronde van Catalonië, red.). Dat gaat hij ook na Catalonië doen. Ik denk dat we in de Giro d'Italia een hele goede Sam gaan zien."