🎥 Hoeveel energie spaar je in iemands slipstream (en waarom je nooit als nummer 6 van een groepje moet rijden)

In dit filmpje worden de geheimen van slipstream ontrafeld, met een paar verrassende conclusies, waar je ook voordeel van kunt hebben in je eigen fietsgroepje..

wielrenners

Met name door de intrede van de windtunnel is de steeds wetenschappelijker wordende wielerwereld weten we steeds meer over de voor het fietsen zeer belangrijke windstromen. Uiteraard is het voor profs zeer belangrijk, maar ook goedwillende amateurs kunnen er hun voordeel mee doen.

Voordeel

Dat je voordeel hebt als je achter iemand rijdt, dat is wel duidelijk. Maar hoe groot dat voordeel precies is, en wanneer dat voordeel het grootst is, leggen ze in deze video van Global Cycling Network haarfijn uit aan de hand van hun bevindingen.

Er zijn daarbij enkele verrassende conclusies. Zo blijkt het dat in een groepje de nummer vijf in de rij het meeste voordeel heeft van de slipstream, maar dat het effect daarna bij de nummer zes wegebt omdat de luchtstroom 'een duik' maakt.

Ook is het zo dat de voorste van het groepje zelfs ook voordeel heeft van het in een groepje rijden omdat de rijwind een beetje werkt zoals een golf. Enfin, in de video werd het aan de hand van een dolfijn uit de doeken gedaan...