Wielrennen voor beginners: hier moet je op letten!

Het is lente en als je de stap hebt genomen om een racefiets aan te schaffen, zijn dit de beginnertips om in je oren te knopen.

racefiets

De lente is weer in het land en dat is natuurlijk het perfecte moment om weer lekker de buitenlucht op te zoeken. De wielrenners in ons land kunnen al niet meer wachten om de racefiets weer uit de berging te pakken en aan de slag te gaan. Na een winter rondsjezen op Zwift of de normale elektrische fiets is het nu weer tijd voor het échte werk.

Maar misschien ben jij wel iemand die nog nooit op een racefiets heeft gezeten, maar wel heel veel interesse hebt in wielrennen. Ben je nieuwsgierig geworden en is het jouw ambitie om dit jaar voor het eerst op een racefiets te stappen? Maak dan gebruik van de volgende tips voor beginners en maak een vliegende start.

Start altijd op de juiste racefiets 

Het is niet meer dan logisch dat je een racefiets nodig hebt om te kunnen wielrennen. Een middenmotor fiets is prima voor het doen van boodschappen of fietsen naar het werk, maar voor wielrennen heb je toch wel echt een speciale fiets nodig. Uiteraard wil je als je net begint niet al te veel geld uitgeven. Straks vind je het niks en heb je voor niets geld uitgegeven. Toch is het belangrijk om met uiterste zorgvuldigheid te kiezen.

Wil je liever niet kopen? Vraag dan aan mensen in je directe omgeving of je een keer een racefiets kunt lenen. Op die manier kun je het eerst een aantal keer zelf ervaren, alvorens je bepaalt of het daadwerkelijk iets voor jou is én je dus ook een eigen fiets aan wilt schaffen.

Let wel op de framemaat. Ook bij een geleende fiets moet deze gewoon goed passen. Wellicht kan de eigenaar van de fiets je helpen bij het afstellen van de racefiets. Een goed afgestelde fiets is goud waard. Dit draagt niet alleen bij aan betere sportprestaties, maar zo verminder je ook onnodige blessures en ander fysiek ongemak.

Een eenvoudige fietsroute 

Vergis je niet: wielrennen is een uitdagende en zware sport. Die eerste keren zullen dan ook enorm inspannend zijn. Het is daarom goed om die allereerste fietsroute zo eenvoudig en mooi mogelijk te houden. Kies het liefst voor een route op een makkelijke weg.

Een weg waar weinig afslagen zullen zijn en waarbij je ook nog eens een mooi uitzicht hebt. Zo hoef je je enkel te concentreren op je fiets en de mooie route en ben je minder bezig met het vinden van de juiste weg en het controleren van de fiets door smalle wegen en afslagen.

Neem een fietsmaatje mee 

Er is niets leuker dan een fijne rit met een goede vriend. Bovendien kan je hier ook nog eens veel van leren. Zeker wanneer jouw vriend al tijden aan wielrennen doet. Zo kan je niet alleen de nodige tips & tricks uit eerste hand ervaren, maar heb je ook nog eens hulp als dat nodig is onderweg. Het is ook nog eens heel gezellig om na afloop een drankje te doen of de omgeving te bespreken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner