Interview | Hongaarse hoop Attila Valter over eerste rit: 'Hoe vaker ik er trainde, hoe meer ik besefte dat de klim niet heel zwaar is'

Attila Valter is de hoop van Hongarije tijdens de start in de Giro d'Italia.

Valter

De tweede etappe door Hongarije is een tijdrit, terwijl de derde rit vlak is. Dus moet het voor Valter gebeuren in de eerste etappe naar Visegrad, die finisht met een klim van 5,5 kilometer aan 4,2 procent. Valter droomt groot, vertelt hij. En er zijn weinig wielerdromen groter voor hem dan de eerste etappe winnen en de roze trui pakken in zijn Hongarije. De ervaring van het dragen van de roze trui kent hij al van vorig jaar.

Hij denkt kans te hebben bergop, maar hij weet ook dat de klim normaalgesproken niet zwaar genoeg is om als pure klimmer het verschil te maken. "Maar als we waren gestart met een vlakke rit of een tijdrit, had ik nul procent kans. Dan had ik er niet eens over hoeven dromen, maar dit is een klim waarop ik iets moois kan laten zien."

"Alleen hoe vaker ik er train, hoe meer ik besef dat de klim niet heel zwaar is. Ik kan in mijn eentje dertig kilometer per uur rijden, dan ga je in het peloton zo’n veertig kilometer per uur. Als iemand als Sagan of zelfs Viviani (doen beiden niet meer, red.) hun zinnen erop zetten, kunnen ook zij winnen."

Bewust heeft Valter dan ook op zijn explosiviteit getraind afgelopen winter. Dat betaalde zich uit op de laatste strook naar Piazza del Campo tijdens Strade Bianche, waar hij vierde werd. Hij liet er onder anderen Quinn Simmons, Pello Bilbao en Jhonatan Narváez achter. Het heeft hem extra vertrouwen gegeven voor de eerste etappe in de Giro d’Italia.

"Ik heb afgelopen winter regelmatig in de gym gezeten en heb ook speciale trainingen uitgevoerd op de fiets om mijn explosief vermogen te vergroten. De kans is klein dat ik win, maar ook een kleine kans is een kans. Hoe dan ook wordt het een groot feest."

"Het is het belangrijkste sportevenement in Hongarije dit jaar en de inwoners worden echt betrokken bij het geheel. Er worden mooie evenementen omheen georganiseerd en na Strade Bianche kreeg ik honderden berichten van mensen die vertelden dat ze me zullen aanmoedigen tijdens de Giro. Iedereen kijkt er onwijs naar uit."