Giro | Kan Mathieu van der Poel het roze behouden op de Etna? Karsten Kroon geeft hem een kans, zelf is hij minder optimistisch

Na de rustdag van vandaag is het de grote vraag: kan Mathieu van der Poel het roze behouden op de klim naar de Siciliaanse vulkaan?

mathieu van der poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

Terwijl de hele Giro-karavaan vandaag van Hongarije naar Sicilië trekt, kan voor de volgers die gewoon thuis zijn het speculeren beginnen: is Mathieu van der Poel in staat om zijn roze trui op de klim naar de Etna te behouden?

Hij verdedigt een voorsprong van 11 seconden op de gepatenteerde klimmer Simon Yates. Met een klim die van 500 meter naar bijna 1900 meter boven zeeniveau gaat, zou je in eerste instantie zeggen dat het sowieso niet gaat lukken. Maar wie het profiel van de klim en de eerdere etappes naar de Etna bekijkt, zal mogelijkerwijs tot een andere conclusie komen.

Het profiel van de klim naar de Etna. | Beeld: RCS

Dat deed gisteren Eurosport-commentator Karsten Kroon dan ook toen hij samen met collega Jeroen Vanbelleghem tijdens een van de loze momenten tijdens de wandeletappe van gisteren de kansen van Mathieu van der Poel besprak.

De geboren Drent ziet mogelijkheden. "In het midden zitten een paar steile stukken. 9 procent, dat is echt serieus klimmen. Maar naar het einde toe vlakt-ie wat af en de laatste kilometer is het zelfs bijna vlak."

"Veel zal afhangen van hoe hard de koers is en ook de wind speelt een rol. Bij eerdere ritten naar de Etna stond die nog wel eens tegen en dan zag je dat niemand durfde aan te vallen en kwam er een grotere groep aan de streep. Mathieu staat ook hartstikke scherp, dus ik geef hem wel een kans."

Van der Poel zelf minder optimistisch

Tegen de camera's van de NOS was de hoofdrolspeler zelf wat minder optimistisch. "Ik denk niet dat het mogelijk is. Of ze moeten heel rustig naar boven rijden, maar dat verwacht ik niet. We gaan eraan beginnen en kijken waar het uitkomt, maar normaal gesproken zal ik hem daar wel kwijt zijn."

Mocht dat het geval zijn dan zit de Giro van Van der Poel er overigens allerminst op. Hij is nog zeer ambitieus voor het vervolg. "Ik wil een paar keer voor ritwinst gaan. Daar kijk ik naar uit. Er komen nog doelen genoeg. Dan komt er wel iets leuks uit de bus."