Giro | Van der Poel andermaal zonder ploegmaats in finale, Biniam Girmay wint lange sprint

Een rit met veel steile klimmetjes en het werd opnieuw een sprint tussen Girmay en Van der Poel, met een andere uitkomst dan in Hongarije. Mooi ook die felicitaties van MVDP meteen, met een duim en een omhelzing.

mathieu van der poel girmay

In een voetbalverslag lees je wel eens dat het 'een wedstrijd met twee helften was', waarmee dan bedoeld wordt dat de eerste helft totaal verschilde van de tweede helft.

In de tiende rit van de Giro was dat ook het geval. In de etappe van Pescara naar Jesi, die ook een eerbetoon was aan de ons ontvallen Italiaanse renner Michele Scarponi (hij werd geboren in Jesi), speelde het eerste deel van de rit zich af langs de Adriatische kust. Vlak dus.

Maar halverwege de koers trok het peloton het binnenland in en wachtten er veel korte, steile klimmetjes. Het vlakke deel reden Alessandro de Marchi, Lawrence Naesen en Mattia Bais als vroege vluchters voor het peloton uit. Uiteraard werden zij gegrepen, want de punchers (Van der Poel en Girmay) en overlevende sprinters (voornamelijk Démare) hadden grote plannen.

De finale op 33 kilometer van de streep ingeluid op een van de vele steile, korte klimmetjes. Juul Jensen vabn BikeExchange-Jayco opende de debatten en kreeg twee waakhonden van Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert mee: Dries De Bondt en Barnabas Peak.

Dat was gedoemd te mislukken dus. Het laatste steile klimmetje op 10 kilometer van de streep dan maar. Er werd naartoe gestraaljagerd en ook op de klim zelf lag het tempo zeer hoog, door INEOS opgelegd. Het ging te hard voor Démare; hij zakte erdoor.

Voor de top demarreerde Alessandro Covi. Het zag er splijtend uit, maar hij kwam niet echt weg bij het peloton, dat op de top nog uit een man of dertig bestond. Daarbij zaten drie man van Intermarché, plus hun kopman Girmay. Van der Poel had er geen ploegmaats meer bij en moest dus zelf al aan de bak.

Dat deed hij samen met Simon Yates, Davide Formolo en Giulio Ciccone uitstekend, want met nog 5 kilometer te gaan hadden ze een gaatje, maar ze kwamen niet weg. MVDP probeerde het daarna maar in z'n eentje, maar ook dat lukte niet in de zeer levendige finale, waarin ook de klassementsrenners zich mengden.

Maar niemand kwam weg, dus werd het (heuvelop) sprinten in de straten van Jesi. Van der Poel bleek net iets te veel met z'n krachten gesmeten te hebben en moest z'n meerdere erkennen in Biniam Girmay. Met een duim omhoog op de meet en een knuffel erna feliciteerde MVDP zijn Giro-rivaal onmiddellijk.

De top 10 van de dag

Morgen staat er een heel wat minder spectaculaire rit op het programma, want het is zo plat als een pannenkoek. Dat wordt sowieso een massasprint. Hoogstwaarschijnlijk zal het de op een na laatste massasprint van de Giro zijn.