Giro | Eenkhoorn en Van den Berg worden bijgehaald in zicht van de haven, Démare wint

Een heerlijke rit met vanuit Nederlands oogpunt toch een lichte anticlimax, want Pascal Eenkhoorn en Julius van den Berg werden in het zicht van de haven bijgehaald.

Eenkhoorn
  • Julius van den Berg Julius van den Berg
  • Pascal Eenkhoorn Pascal Eenkhoorn

Het enige obstakel in de dertiende etappe was een bergje van zo'n acht kilometer op honderd kilometer van het einde. Toch waren er vijf renners die wel heil zagen in een vluchtpoging: Julius van den Berg, Pascal Eenkhoorn, Nicolas Prodhomme, Mirco Maestri en Filippo Tagliani. Die laatste moest op het bergje lossen, waardoor de andere vier renners de strijd aangingen met de sprintersploegen.

In het peloton was het grootste nieuws tot dan de opgave van nummer vier van het klassement Romain Bardet. Doordat er rekening gehouden diende te worden met de spurters, liep de voorsprong op het bergje ondertussen flink op. Op de top hadden de vier vooraan een voorgift van 6 en halve minuut. Na de klim was het lang dalen en ook de wind stond gunstig, waardoor de vier niet heel veel tijd verloren in de kilometers die volgden.

Hoewel ploegen als Quick-Step Alpha Vinyl, Israel-Premier Tech en Groupama-FDJ er alles aan deden, hadden ze op vijftien kilometer van de meet nog een kleine twee minuten voorsprong. De vier mochten dan ook langzaamaan gaan hopen dat ze konden strijden om de dagzege, maar in de absolute slotfase werd er toch weer een flinke hap van de voorsprong afgereden door het peloton, waar de renners met hun bek open en scheef op hun fiets achtervolgden.

Toch ging de voorsprong van de aanvallers ineens heel snel achteruit en met nog tien kilometer te gaan was hun voorgift een minuut. Het beloofde dan ook een razendspannende ontknoping te worden. Het zou kantje boord worden en de vier gingen toch een beetje pokeren. Vervolgens ging Van den Berg aan, maar hij werd bijgehaald door Eenkhoorn. Het was de doodsteek, waarna de sprinters terugkwam en Démare zijn derde ritzege pakte.