Giro | Bora-hansgrohe zorgt voor waar slagveld, maar Yates pakt dagzege en Carapaz de roze trui

Een heerlijke rit in Turijn, waarin Simon Yates de dagzege pakt, Richard Carapaz de roze leiderstrui omgehangen kreeg en Tom Dumoulin volledig leeg bleek en moest opgeven.

Yates
  • Afbeelding van Simon Yates Simon Yates

Het beloofde een belangrijke dag te worden in en rondom Turijn. Dat was in de beginfase te zien toen er volop werd aangevallen door onder andere Mathieu van der Poel. Het grootste nieuws in het begin was echter de opgave van Tom Dumoulin. Het duurde lang voordat er een kopgroep zich wist los te maken, maar dat lukte een omvangrijke groep uiteindelijk wel.

Kans op de dagzege maakten de koplopers echter nooit, omdat Bora-hansgrohe al vroeg de knuppel in het hoenderhok gooide. Nog voor de twee steile hellingen op het lokale circuit zorgden zij er met een enorme tempoversnelling voor dat de groep met favorieten uit elkaar werd geslagen. Grootste slachtoffers waren Guillaume Martin, Alejandro Valverde en Thymen Arensman.

Bora-hansgrohe met een ijzersterke Wilco Kelderman nam het heft volledig in handen vooraan, maar tegelijkertijd deden ze ook het werk voor de concurrentie. Op de laatste keer Superga gaf Kelderman af en ging Carapaz vol ten aanval. De Ecuadoriaan sloeg een mooi gat, maar op de loodzware Magdalena konden Hindley en de herboren Nibali en Yates weer terugkeren. Net achter hen zaten Pozzovivo en Almeida.

Op vijf kilometer van de meet lag nog één klein heuveltje, waarna het vervolgens enkel dalen was tot aan de finish. Nibali probeerde het, maar hij werd gecounterd door Yates. De Brit sloeg wél een gat en reed uiteindelijk onbedreigd naar de dagzege. Achter hem was het een waar slagveld, maar favoriet Carapaz, die al vroeg geïsoleerd zat, hield het hoofd boven water en pakte de roze leiderstrui over van Juan Pedro López. Hindley staat slechts zeven seconden achter Carapaz.