Adrie van der Poel over Rabobank: 'Voor Mathieu hebben ze niet echt hun best gedaan, maar dat zal komen omdat David al 'nee' had gezegd'

Waar vader Adrie de laatste jaren van zijn loopbaan voor Rabobank uitkwam, daar kozen zijn zoons voor het traject met de gebroeders Roodhooft.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In gesprek met Helden Magazine vertelt Adrie waarom hij het verstandig achtte dat zijn zoons niet voor de Rabobank-opleidingsploeg kozen. En hij verzekert dat hijzelf geen groot aandeel had in de keuze die David en Mathieu uiteindelijk maakten.

"Ik vond die opleiding te professioneel, maar dat David en Mathieu niet voor Rabobank hebben gekozen, is voor een deel hun eigen keuze geweest."

Voor David heeft de boerenleenbank écht haar best gedaan, vertelt Van der Poel senior. Maar nadat hij de Nederlandse trots een 'nee' verkocht, was het over. "Voor Mathieu hebben ze vervolgens niet echt hun best gedaan, maar dat zal komen omdat David al 'nee' had gezegd. Ik heb de jongens uitgelegd wat die stap naar de Rabobank-beloften ploeg is, waar ze niet meer konden doen en laten wat ze wilden."

En dan was er nog iets belangrijks: bij een opleidingsploeg had Van der Poel waarschijnlijk zijn aanvalslust niet al te vaak kunnen etaleren. "Veel goede renners zitten daar bij elkaar in één team, waardoor je vaker in het defensief dan in het offensief moet koersen. Ik denk dat het op die leeftijd beter is om iedere keer de strijd met de besten aan te gaan in plaats van in een tactisch keurslijf te fietsen."

In 2013 werd Mathieu wereldkampioen op de weg bij de junioren en staan er verschillende aasgieren klaar om zich te verzekeren van zijn diensten. "De jongens hebben uiteindelijk zelf gezegd dat ze al jaren goede fietsen en materiaal via Christoph Roodhooft kregen. Ze vonden dat ze eigenlijk alleen al uit fatsoen bij hem moesten blijven."

Met de kennis van nu een verstandige keuze volgens Adrie. Doordat hij bijvoorbeeld pas drie jaar met een trainer werkt, denkt Adrie dat er nog meer in het vat zit. "Daardoor is er nog steeds groeimarge voor Mathieu."

Nieuws
  • Cor Vos