Interview | Marion Rousse: 'Met of zonder Julian, we krijgen een mooie eerste week met meer dan genoeg kansen voor een Nederlander met Frans bloed!'

Marion Rousse is koersdirectrice van de Tour de France voor vrouwen en daarnaast bekend als de vriendin van Julian Alaphilippe. In gesprek met Wieler Revue vertelde ze over de blessure van de wereldkampioen en haar grote favoriet voor de Tour de France voor vrouwen.

Alaphilippe
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Het herstel van Julian Alaphilippe na zijn zware val in Luik-Bastenaken-Luik verloopt voorspoedig. De tweevoudig-wereldkampioen revalideert tijdens dit interview (11 mei, red.) thuis, en heeft goede hoop voor de rest van het seizoen. En dat mag een wonder heten. Marion Rousse: "Julian voelt zich steeds beter, hij wordt constant gevolgd door de medici van zijn ploeg, en samen met hen zal er dan een beslissing genomen worden over de rest van het seizoen."

Dat er zo snel weer aan fietsen kan worden gedacht, is een opsteker, maar zowel Alaphilippe als Rousse zijn vooral opgelucht. "We zijn enorm geschrokken, en vooral blij dat er geen blijvende schade is (Alaphilippe brak ribben en een schouderblad en liep een klaplong op, red.) na die val."

Er is inmiddels zelfs genoeg optimisme om over een deelname aan de Tour de France te spreken. Een dag na het interview met Marion Rousse communiceert Quick-Step Alpha Vinyl dat Alaphilippe weer voorzichtig op de Tacx kan trainen en op 24 mei werd bekendgemaakt dat Alaphilippe zich bij de rest van de ploeg zou voegen op trainingskamp.

Rousse heeft er in ieder geval vertrouwen in, maar maakt een voorbehoud: "Of Julian er uiteindelijk bij is of niet, het zal een andere Tour worden dan voorgaande jaren voor hem. Mocht het lukken om mee te doen, dan zal er veel minder druk zijn. De start in Kopenhagen halen is het eerste doel. Maar met of zonder Julian, we krijgen een mooie eerste week, met meer dan genoeg kansen voor een Nederlander met Frans bloed!", eindigt ze al lachend.

Na de Tour de France voor mannen volgt ook nog een week lang wielrennen op het hoogste niveau bij de vrouwen. De Tour de France voor vrouwen is een nieuw leven ingeblazen en daar heeft Rousse als koersdirectrice een belangrijke stem in. Ze keek alvast vooruit op de favorieten voor de vrouweneditie en kon natuurlijk niet om Annemiek van Vleuten heen.

"Ze heeft een sterke ploeg, bereidt zich altijd ontzettend goed voor en is bijna niet te kloppen als ze ergens echt haar zinnen op heeft gezet. Het zou voor haar richting het einde van haar carrière ook een prachtige toevoeging aan haar palmares zijn. Misschien dat Elisa Longo Borghini nog weerstand kan bieden, maar tegen een Van Vleuten in topvorm..."

Tekst: Ruben Slagter

Vrouwen
  • Cor Vos