Drentse wielerwedstrijd Slag om Norg afgelast vanwege gebrek aan politie door boerenprotest

De wielerwereld heeft nu ook te maken met de gevolgen van het boerenprotest in Nederland.

Farmers are demonstrating in Hamburg, blocking the streets in the city of Hamburg with their tractors

Geen stofwolken in het Drentse Norg komende zaterdag. De 1.1 UCI-wielerkoers Slag om Norg, deels over onverharde wegen, gaat niet door.

Reden voor de afgelasting is het gebrek aan politie. Hoewel de vergunning al lang geleden is afgegeven door de gemeente Noordenveld is de benodigde politiebegeleiding niet meer beschikbaar omdat er geen agenten beschikbaar zijn vanwege (mogelijk) nieuwe protesten van de boeren. Dat liet de politie aan de organisatie weten. Er waren twaalf agenten nodig om het evenement in goede banen te leiden.

Tegenover RTV Drenthe reageert Elske Dijkstra van het organiserende Enforce Sport teleurgesteld. "Ongelofelijk zuur. De vergunning is namelijk half april al verleend door de gemeente Noordenveld. Dan verwacht je niet dat amper een week voor het event alsnog de stekker eruit wordt getrokken."

Wethouder Alex Wekema zit met de situatie in z'n maag. "Ik vind het erg jammer voor zowel de organisatie als de deelnemende partijen. De organisatie heeft hier zoveel tijd en energie in gestoken en dat het nu voor het derde jaar op rij niet door kan gaan is zeer teleurstellend."

Politiewoordvoerder Anne Carlijn Kok reageert ook bij RTV Drenthe. "Qua inzet hebben we op dit moment andere prioriteiten en kunnen we niet helpen om de renners te begeleiden."

In het verleden werd de koers over gravelstroken onder andere gewonnen door Fabio Jakobsen. Hij schreef de wedstrijd in 2016 op zijn naam, toen hij als jong talent voor de SEG Academy reed.

Nieuws
  • Beeld: iStock