Tour | Pidcock sterkste op Alpe d'Huez, Vingegaard weerstaat aanvallen Pogacar

Zo'n spektakel als gisteren was het zeker niet, maar met Pidcock krijgt Alpe d'Huez wel een mooie winnaar! En Pogi was stukken beter dan gisteren. Toch een hongerklop dus?

Tour de France 2022 stage 12

Na het spektakelstuk van gisteren stond vandaag eigenlijk pas de échte Koninginnenrit in de Alpen op het programma, als je kijkt naar het aantal af te leggen hoogtemeters op weg naar de finish op Alpe d'Huez.

Maar de renners maken de koers en dus werd het voor de klim naar Alpe d'Huez een heel andere dag dan gisteren. De vroege vlucht reed al vroeg weg en daarachter controleerde Jumbo-Visma op de eerste twee Alpenreuzen van de dag, de Galibier en de Croix de Fer.

De kopgroep bestond uit een aantal interessante mannen. Deze negen zaten vooraan: Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Anthony Perez (Cofidis), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Nelson Oliveirea (Movistar), Sebastian Schönberger (B&B), Kobe Goossens (Intermarché), Louis Meintjes (Intermarché), Tom Pidcock (INEOS) en... jawel, Chris Froome (Israel-Premier Tech).

Ze bouwden een mooie voorsprong op, maar zo halverwege de Croix de Fer gooide Jumbo-Visma het tempo wat omhoog en liep de voorsprong terug tot rond de vier minuten. Daarna lieten ze de teugels toch weer wat vieren en begon de kopgroep met een voorsprong van 6 minuten aan Alpe d'Huez.

Aanval Pidcock

Inmiddels was kopgroep op de Croix de Fer al wel uitgedund tot Pidcock, Froome, Ciccone, Powless en Meintjes. Van die vijf gaf Tom Pidcock de beste indruk. Op 10 kilometer van de meet gaf hij er een snok aan. Meintjes en Froome volgden op korte afstand.

Dat gat werd gedurende de klim steeds een beetje groter. Met nog 6 kilometer te gaan had hij een voorsprong van 20 seconden op Meintjes en 40 seconden op Froome. Pidcock was op weg naar zijn mooiste zege als wegwielrenner.

In het 'peloton' maakte het versmachtende tempo van de Jumbo-trein slachtoffers. Eerst moest Quintana eraf, wat later moest ook nummer twee van het klassement Romain Bardet de rol lossen. Toen ook Yates het tempo niet kon volhouden, waren en nog vijf man over: Kuss, Vingegaard, Pogacar, Thomas en Mas.

Aanval Pogacar

Terwijl Pidcock bleef uitlopen op Meintjes was het wachten op een aanval in de groep der favorieten. Die kwam er met nog 3,5 kilometer te gaan van Pogacar. Alleen Vingegaard kon volgen. De anderen kwamen weer even terug, maar na aanval nummer twee waren ze weer met z'n tweeën.

Morgen verlaten de renners de Alpen met een rit naar Saint-Etienne. Maar de rit is ook zeker niet vlak, dus vermoedelijk zullen de sprintersploegen de koers niet zomaar kunnen controleren. Bovendien is de finale ook niet biljartvlak, dus het kan alle kanten op.

Daguitslag en algemeen klassement

(Klik op GC voor het nieuwe algemeen klassement)

Results powered by FirstCycling.com

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022