Deze opvallende oudgedienden doen zondag mee aan het WK Gravel

Buiten Mathieu van der Poel en andere wegtoppers staan er ook nog opvallende oud-profs aan de start van het WK Gravel. We plozen de deelnemerslijst na en kwamen tot deze namen.

Het WK Gravel van aanstaande zondag kent een indrukwekkende deelnemerslijst aan topprofs (alle namen en info over het parkoers in dit artikel), met natuurlijk Mathieu van der Poel als uithangbord van jewelste bij de mannen (bij de vrouwen start onder andere Elisa Longo Borghini en Nederlands kampioene Riejanne Markus).

Maar omdat er een ingewikkeld systeem van wildcards en kwalificatie via de Gravel World Series was, én er geracet wordt in verschillende leeftijdscategorieën - iedereen start wel tegelijk - staan er nog een paar andere opvallende namen aan de start. Dat bleek toen we startlijst eens doorliepen. Hieronder de meest opvallende namen die we tegenkwamen.

Aleksandre Vinokourov

De ploegbaas van Astana sport er zelf ook nog steeds lustig op los. Hij werd in zijn leeftijdscategorie bijvoorbeeld wereldkampioen triatlon in de Ironman-afstand (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon lopen). Zo'n gravelwedstrijdje is dus een peulenschil voor 'm.

Nicolas Roche

De Ier stopte aan het einde van vorig seizoen nadat hij drie jaar voor de ploeg van Iwan Spekenbrink reed (eerst Sunweb, daarna DSM). Hij werd ploegleider bij Trinity, het team waar Tom Pidcock voor reed voor hij bij INEOS tekende. Roche bleef veel fietsen en dus is hij erbij op het WK Gravel.

Davide Rebellin

Als er ergens gefietst wordt dan is de kans dat je de naam van Davide Rebellin op de deelnemerslijst tegenkomt erg groot. De 51-jarige Italiaan is nog steeds prof, maar al een poosje niet meer op het hoogste niveau.

Lachlan Morton

Ook Australiër Lachlan Morton is prof en ook nog eens op World Tour-niveau; hij rijdt voor EF Education-EasyPost. Maar veel wedstrijden rijdt hij niet. Sterker nog, hij kwam alleen in februari in actie in twee kleinere Spaanse koersen.

Morton doet wel andere fietsgerelateerde zaken waar EF en kledingsponsor Rapha hem ook in ondersteunen. Zo reed hij na de Russische inval 1000 kilometer nonstop van München naar de Pools-Oekraïense grens om geld in te zamelen. Niet iemand van de gebaande paden dus, en daarom is een WK Gravel ook op z'n lijf geschreven.

Raymond Harmeling

Harmeling, die naam kennen. En inderdaad Raymond Harmeling is de broer van Rob Harmeling. Het fietsen zit in de genen bij de Harmelings en dus wist de Tukker zich te plaatsen voor de categorie 50 tot en met 54 jaar.

Robert Braszell

De naam Robert Braszell zei ons niks, maar we zagen hem als enige deelnemer staan in de leeftijdscategorie 75 tot en met 79. Een online zoektocht leverde ook niet veel op, maar petje af voor deze noeste Australiër! (Over een jaar of wat doet Alejandro Valverde natuurlijk mee in deze categorie..)

Bij de vrouwen konden we niet echt opvallende namen ontwaren, op enkele wegprofs na - of het moet natuurlijk Puck Moonen zijn als je die niet meerekent bij de profs, wat ze strikt genomen niet meer is.