Lotto Soudal-talent Maxim Van Gils over eerste grote ronde: 'Ik kwam zeven kilo aan, was echt dik tegen het einde'

Maxim Van Gils is een van de talenten van Lotto Soudal. Hij reed twee keer een grote ronde, maar dat ging nog niet helemaal naar behoren.

La Vuelta ciclista a Espana 22-14

Dit jaar reed de Belg - die dit jaar de Saudi Tour won - de Vuelta a España niet uit, maar in 2021 finishte hij als 88ste in het eindklassement. Zijn beste daguitslag was dat jaar achttiende en dat had een duidelijke reden, want hij kwam in zijn eerste grote ronde van zijn loopbaan liefst zeven kilogram aan.

"Vraag me niet hoe ik het geflikt heb, maar ik was tegen het eind van die Vuelta echt dik", aldus Van Gils eerder dit jaar in gesprek met de podcast Wiel aan Wiel. "Ik voelde het ook. De laatste dagen zat ik telkens in de grupetto met Jakobsen. Het was wel plezant, maar ik dacht wel: wat ben ik hier nou aan het doen? Ik weet niet precies wat ik gedaan heb. Ik denk vermoeidheid, vocht, enzo. En dan iets te veel gegeten."

Van Gils moest ook lang herstellen van de Vuelta 2021. "Achteraf dacht ik: misschien was dit een stapje te vroeg. Nadien heb ik wel goede koersen gereden en dat komt misschien ook juist door die Vuelta. Het was ook supertof. Er wordt weleens gezegd dat de sfeer slecht is bij Lotto Soudal, maar we hebben ons enorm geamuseerd toen."

Degradatiestrijd

Ook de degradatiestrijd van dit jaar tastte de sfeer de eerste maanden van het seizoen niet aan. "In de media waren die UCI-punten veel meer een item dan bij ons op trainingskamp. Daar werd amper over gesproken. Later kwam dat een beetje, maar het was niet extreem." Na zijn overwinning in Saoedie-Arabië finishte Van Gils dit jaar onder meer 36ste in Milaan-Sanremo en 23ste in de Amstel Gold Race.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022