Interview | Fem van Empel: 'Ik ben al de vrouwelijke Remco Evenepoel genoemd'

Ze lijkt dit prille seizoen nóg beter dan vorig jaar. We spraken haar uitgebreid over haar overgang naar Jumbo-Visma, haar wegambities (welke wedstrijden ziet ze zitten?) en meer!

WomenÕs elite UCI cyclo-cross World Cup 2022

Ze behoort samen met Puck Pieterse en Shirin van Anrooij tot de jonge garde die de vrouwencrosswereld verovert: Fem van Empel. Voorlopig maakt ze het de gevestigde orde meer dan moeilijk, want ze won vorige week de eerste wereldbekerwedstrijd in Waterloo.

We spraken haar uitgebreid in ons nieuwe magazine, dat bijna geheel in het teken staat van het vrouwenwielrennen. Hieronder vind je enkele passages uit dat interview, waarin ze het onder meer over haar overgang naar Jumbo-Visma en de gouden generatie met Pieterse en Van Anrooij heeft. (Het magazine schaf je hier online aan.)

Drie disciplines

Van Empel barst van de ambitie en zal vanaf januari 2023 bij Jumbo-Visma rijden. Dat gaat het 21-jarige talent in drie disciplines doen.

"Ik wil graag ontdekken wat ik kan bereiken op de mountainbike. Team Jumbo-Visma gaat me daarin ondersteunen. Op de weg heb ik nog weinig ervaring, maar ik sta voor alles open. Ik wil erachter komen waar mijn kwaliteiten liggen."

"Het wegverhaal stond afgelopen zomer op een laag pitje en ik ben vooral bezig geweest met mountainbiken. Ik weet niet wat ik moet verwachten volgend jaar, want ik heb weinig ervaring op de weg. Zelfs uit mijn jeugd kan ik geen enkele wegkoers herinneren. Strade Bianche, Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen: dat zijn de wedstrijden waar ik warm van word. Hopelijk kan ik daar ooit in uitblinken."

Voetbal

Het verhaal is misschien bekend: nog niet zo lang geleden voetbalde Fem van Empel op hoog niveau. Ze combineerde het met fietsen. In 2019 stond ze vanuit het niets op het podium bij NK mountainbiken voor junioren.

"Ik werd derde zonder er iets voor te doen. Ik heb het voetbalseizoen nog afgemaakt, maar vanaf dan viel mijn keuze op de cross. Het gebeurt niet vaak, maar ik ben al eens de vrouwelijke Remco Evenepoel genoemd, ja. Ik heb het voetbal sindsdien niet gemist."

"Fietsen ging meteen zó goed en vorig jaar kon ik zelfs de aansluiting met de top bij de profs maken. Dat had ik niet verwacht, want ik train op een manier dat ik vooral op de langere termijn een goede renster word."

Pieterse en Van Anrooij

De drie jonkies doen brutaal mee bij de profs in de topcrossen en ze komen allemaal uit 2002. "Het is een mooi verhaal dat drie jonge rensters uit 2002 nu al meedoen met de wereldtop. We maken elkaar ook sterker. We hebben goed contact met elkaar en als het erop aankomt gunnen we elkaar ook iets."

"Ik ben eerder dit jaar met Shirin op trainingskamp geweest en met Puck ga ik weleens trainen in Nederland. Wat ik van hun kwaliteiten zou willen hebben? Van Shirin haar constante vermogen en van Puck natuurlijk het balkjesspringen."

Cyclocross
  • Photo: PHP/PN/Cor Vos © 2022