Française Cordon-Ragot fietst nu weer in de Tour, maar werd geveld door beroerte: 'Ik had dood kunnen zijn'

Audrey Cordon-Ragot reed gisteren in de aanval en dat was hartstikke knap, als je haar heftige verhaal van het afgelopen half jaar leest.

Tour de France Femmes stage 4

Audrey Cordon-Ragot leek gisteren in de vierde etappe van de Tour de de France Femmes vanuit de vluchtgroep even mee te kunnen met de uiteindelijke winnares Yara Kastelijn. Uiteindelijk kon ze toch niet volgen, maar het is überhaupt al een klein wonder dat ze nog op de fiets zit.

Diabetes?

Vlak voor het WK van 2022 sloeg namelijk het noodlot toe voor de 33-jarige Française. Ze werd vlak voor het afreizen naar Australië getroffen door een beroerte. Op het moment dat ze die kreeg, had ze geen idee dat het er eentje was.

Ook de dokters dachten in eerste instantie aan iets anders. Diabetes misschien. Cordon-Ragot ervoer het als een 'dronken gevoel, met suizend gevoel in de oren en tintelende ledematen'. De dokters schreven anti-duizeligheidsmedicijnen voor en moedigden zelfs aan een dag later gewoon weer op de fiets te stappen.

Franse bond reddende engel

Dat deed ze. Ze stapte bijna in het vliegtuig en dat had de situatie ernstig kunnen verslechteren. Het was aan de Franse wielerbond te danken dat ze er nu nog is.

"Die stonden erop dat ik terug naar het ziekenhuis zou gaan en een MRI-scan zou doen voor ze me toestemming gaven naar Australië te vliegen. Daar bleek dus uit dat het een beroerte was. Als de bond niet had volgehouden, dan was ik op het vliegtuig gestapt en zonder anti-stollingsmiddelen krijg je dan hoog in de lucht bijna zonder twijfel weer een beroerte. En waarschijnlijk een veel ergere. Ik had dood kunnen zijn", legde ze toentertijd uit aan Cyclingnews.

Het was een heftige periode voor Cordon-Ragot, vooral ook omdat op social media de wildste geruchten de ronde deden over waarom ze niet in Australië was. "Normaal gesproken heb ik een dikke huid, maar dit heeft een enorme impact op me gehad. Vooral omdat mensen op social media zeiden dat ik me aanstelde met het missen van het WK."

Ploegensores: luchtkasteel en failliet

Ze kwam terug, maar op sportief vlak was het na de lichamelijke tegenslag ook moeilijk voor Cordon-Ragot. Ten tijde van de beroerte was al bekend dat ze zou vertrekken bij - toen nog - Trek-Segafredo. De Française zou het boegbeeld gaan worden van het grote project van Jerome Pineau, met de stad Parijs als hoofdsponsor van de ploeg.
We weten van Mark Cavendish z'n verhaal dat het een luchtkasteel was. Ook Cordon-Ragot kwam zonder werkgever te zitten. Ze vond onderdak bij Zaaf Cycling, maar die ploeg bleek al snel de salarissen niet meer uit te kunnen betalen en ging in april failliet.
Gelukkig voor Cordon-Ragot hapte Human Powered Health razendsnel toe en rijdt ze nu dus alsnog de Tour de France Femmes. Een contract voor volgend seizoen heeft ze nog niet, maar ze wil sowieso de Olympische Spelen in eigen land rijden. Daarna zal ze een punt zetten achter haar carrière.
Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023