Trainer over Jumbo-Visma's toptalent Archie Ryan: 'Het is goed dat hij nog een jaar belofte blijft'

Archie Ryan klopte in 2022 flink op de deur bij Team Jumbo-Visma. Hij had allang prof kunnen worden, maar blijft nog bij de opleidingsploeg.

Tour de Slovaquie 2022 stage 2

Sierk-Jan de Haan is trainer van het Ierse talent. Ryan wist bij de profs al een rit te winnen in de Ronde van Slowakije en in de Tour de l'Avenir eindigde hij als vierde in het eindklassement. Hij was bergop een van de renners die eindwinnaar Cian Uijtdebroeks het vuur aan de schenen wisten te leggen.

Ryan had een contract kunnen tekenen bij Team DSM en Trek-Segafredo, maar legde die aanbiedingen naast zich neer. Bij Team Jumbo-Visma was er nog geen plek voor Ryan in de profploeg. "Hij wil graag bij ons blijven, omdat hij weet dat hij bij Jumbo-Visma kan doorgroeien", vertelt trainer De Haan tegen Wieler Revue. "Het is juist goed dat hij nog een jaar belofte blijft en we volgen zijn ontwikkeling uiteraard op de voet. Dan zien we vanzelf wat gebeurt richting de profploeg."

Samen met onder andere Loe van Belle geldt de Ierse klimmer als een van de sterren van de volgende generatie. "We wisten dat dit erin zat. In 2020 hebben we hem gehaald vanwege zijn fysieke kwaliteiten en specialiteit: klimmen. Hij is een lichte jongen, maar kan desondanks enorme wattages wegtrappen. Hij is fysiek veel beter geworden dit jaar nadat hij vorig jaar problemen heeft gehad met zijn kruisband."

"Sinds dit jaar is hij belastbaarder en laat hij zien hoeveel potentie hij heeft. Zijn status is nog niet veranderd, maar als ploeg zijn we specifiek met hem bezig. Ook als persoon is hij een goede gast. Hij is enthousiast, een teamplayer en toegewijd. Zo is hij vaak in Nederland in ons teamhuis in Sittard om te trainen, terwijl zijn thuis in Dublin bij zijn ouders is."

Magazine
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2022