17-jarige zoon Bradley Wiggins rijdt Zesdaagse van Gent: 'Mijn liefde voor de koers was te groot, ik móést coureur worden'

De derde generatie Wiggins in Gent. Een bijzonder verhaal. Leer de zoon van Bradley kennen - en het is niet altijd makkelijk een bekende wielervader te hebben.

Lotto Zesdaagse van Gent 2022 day 1

De Zesdaagse van Gent werd honderd jaar geleden voor het eerst verreden en dat wilde de organisatie (onder andere) vieren met een startschot van Bradley Wiggins. Die gaf op het allerlaatste moment verstek, maar zijn 17-jarige zoon Ben was er wel. Als deelnemer.

Ben is een talent; hij werd dit jaar Europees kampioen puntenkoers bij de junioren. Maar hij weet ook dat hij grote schoenen te vullen heeft. In het algemeen en in 't Kuipke in Gent, waar vader Bradley twee keer won (overigens net als de vader ván Bradley). Daarnaast won Bradley natuurlijk de Tour en vele andere wedstrijden op de weg.

"Met zo’n palmares is het niet simpel om Wiggins te heten. Ik ben fier op mijn achternaam, maar mijn voornaam is belangrijker. De druk om te presteren is heel groot, de mensen verwachten van mij dat ik win. En dat ik even goed word als mijn vader", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Veel shit

Die naam Wiggins is niet altijd even makkelijk. "Ik heb wel wat shit over mij heen gekregen. Al probeer ik mij daar boven te stellen. Maar mijn liefde voor de koers was te groot: ik moest en zou coureur worden. Ik mag toch mijn eigen droom najagen?"

Wat zijn die dromen? Waar wil Wiggins jr. in de toekomst schitteren? "Ik droom ervan om de Ronde van Vlaanderen te winnen. En vooral Parijs-Roubaix. Papa heeft die koersen nooit gewonnen, haha. De Tour de France? Ja, dat is het allerhoogste, maar met mijn lichaamsbouw is klimmen niet echt mijn ding. Tijdrijden wel. En natuurlijk droom ik van wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. We zien wel, ik ga er in ieder geval voor."

De jonge Wiggins doet overigens niet mee aan de Zesdaagse voor volwassenen, maar rijdt de Toekomstzesdaagse, die tegelijkertijd met de grote mannen wordt verreden.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022