Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Dit is een heel mooie manier om auto/busbestuurders te laten voelen hoe het is als fietser in druk verkeer. Grappig en toch ook treffend! Een lesje empathie in het verkeer.

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de veilige kooi van hun auto of bus zitten lang niet altijd. Soms bewust, maar veel vaker onbewust ontstaan er op die manier gevaarlijke situaties voor fietsers in het verkeer.

Een Mexicaans busbedrijf bedacht daarvoor een even simpele als innovatieve manier om dit onder de aandacht te brengen bij z'n buschauffeurs. Ze plaatsten op een oefencircuit een hometrainer op het asfalt, lieten daarop een chauffeur zich het schompes trappen en er raasde een bus vlak langs ze.

Op de beelden is te zien hoe de chauffeurs zich toch nog het apelazerus schrikken, terwijl ze waarschijnlijk ook nog weten wat ze te wachten staat, terwijl dat in normale verkeerssituaties niet het geval is. Het filmpje is grappig, maart stipt tegelijkertijd een serieus punt van aandacht aan. De les is: verplaats je in een ander in het verkeer.

Het is voor fietsers nog steeds heel onveilig in het verkeer. In Nederland is de infrastructuur natuurlijk redelijk goed voor elkaar voor ons, maar ook hier komen jaarlijks nog steeds veel fietsers om het leven. Onlangs kwam de net gepensioneerde profwielrenner Davide Rebellin in Italië nog om het leven door een roekeloze vrachtwagenchauffeur.

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter Vincent Luyendijk