Campagnolo-fans opgelet: Italianen komen met 24-karaats gouden... kurkentrekker

Shimano en SRAM nemen steeds meer de markt over, maar er blijven ook veel Campagnolo-fans. Voor die mensen is er nu iets heel bijzonders..

Etoile de Bessges stage 1

De meeste fietsen zijn tegenwoordig afgemonteerd met Shimano en als de Japanse materiaalboer zijn stempel niet heeft gedrukt, dan schakelt de fiets wel met het Amerikaans SRAM, dat de laatste jaren flink aan populariteit won. Campagnolo is het kind van de rekening.

Bij het gewone klootjesvolk dan. De materiaalpurist zweert nog steeds bij het geratel van een echte Campagnolo-ketting en cassette. In het profpeloton reden Tadej Pogacar en zijn ploeg UAE Team Emirates het afgelopen seizoen nog met Campa, maar komend seizoen schakelen ook zij over op Shimano (Jumbo-Visma gaat overigens met SRAM rijden).

Een hard gelag voor de Italianen, maar ze kunnen blijven rekenen op hun vaste schare fans. En voor die fans hebben ze ook wat speciaals op de markt gebracht. Even heel wat anders dan schakelen: een 24-karaats gouden kurkentrekker. Het ding is al zo'n zestig jaar op de markt, maar nu is er een gouden versie - dat is wat een echte Campa-fanboy wil!

Een ideaal cadeautje dus tijdens de feestdagen, voor die verstokte Campa-fan. Probleempje is dat het kleinood wel zo'n 2000 euro moet kosten. Nou ja, gelukkig hebben we de foto's nog. Dan moeten de Campa-fanboys het daar maar even mee doen. Een flesje wijn erbij opentrekken met een simpele kurkentrekker van de Blokker en kwijlen voor het beeldscherm van laptop of telefoon...

(Er is overigens ook een bronzen versie verkrijgbaar en die kost je 'maar' zo'n 200 euro..)

Eens wat andere tandwieltjes van Campagnolo. Je kunt de inscriptie waar het allemaal om gaat zien in het midden. | Beeld: Campagnolo
De gouden kurkentrekker nog eens in alle glorie. | Beeld: Campagnolo

Behalve UAE Team Emirates reden ook de Franse ploegen Cofidis en AG2R Citroën afgelopen seizoen nog met Campagnolo rond in het profpeloton. Voor veel amateurfietsers zal de keuze tussen Shimano, SRAM en Campagnolo een financiële zijn; het materiaal van de Italianen is veel duurder.

Pelotonpraat
  • Photo: Roberto Bettini//Cor Vos © 2022