1000 fietsers 'opgelicht' door Mantel en BBB (en ze zijn er nog trots op ook!)

Nou ja zeg!

Kiremko Nacht van Woerden women elite 2022

Nee, dit zit uiteraard anders dan je denkt... Geen enkel bedrijf zou er trots op zijn als ze klanten echt hadden opgelicht. Er zit hier een addertje onder het gras. Opgelicht staat niet voor niets tussen aanhalingstekens.

Het gaat letterlijk om oplichten. De dagen worden nog steeds korter en goede fietsverlichting is een must voor zichtbaarheid en veiligheid op de weg. Fietsenwinkel Mantel en BBB Cycling hebben daarom 1000 fietsers ‘opgelicht’: op verschillende plekken in Nederland zijn gratis lampjes uitgedeeld aan fietsers die zonder goede verlichting onderweg waren. In deze korte video zie je daar een sfeerimpressie van:

Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar de verbetering van de campagne over fietsverlichting blijkt dat goede fietsverlichting de kans op een ongeluk met 17 procent verkleint. Van alle verkeersongevallen die eindigen op de spoedeisende hulp is het grootste deel fietser.

Fietsen in het donker zonder verlichting of fietsen met slechte verlichting zijn hier nog altijd een oorzaak van. Dit laat zien hoe belangrijk het is dat je goed verlicht rond fietst, zodat jij goed kunt kijken in het donker en andere weggebruikers jou op tijd zullen zien.

Verschillen in leeftijd en de plaats waar mensen wonen zijn ook meespelende factoren. Zo stappen jongeren vaker op de fiets met weinig tot geen verlichting ten opzichte van oudere mensen. In de grote steden wordt er gemiddeld tien procent vaker rondgereden zonder fietsverlichting.

Pelotonpraat
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022