Thijs Zonneveld brengt oude dopingzaak Chantal Blaak aan het licht: renster testte positief, maar werd niet geschorst

Thijs Zonneveld heeft meerdere bronnen die een positieve test van Chantal van den Broek-Blaak bevestigen. Geschorst werd ze niet. Hieronder lees je hoe het zit.

Simac Ladies Tour stage 6

Chantal van den Broek-Blaak maakte recent bekend dat ze zwanger is en in mei 2023 een kindje verwacht. Ze zal dus in het seizoen 2023 niet in actie komen. Toch is er wielernieuws over haar. Oud nieuws eigenlijk, want Thijs Zonneveld ontdekte dat ze vijftien jaar geleden positief testte.

Dat schrijft hij in een artikel in de krant en op de site van het AD. Het gaat om een al zeer oude zaak, uit 2008. Chantal Blaak is 19 en eerstejaars profwielrenster. Ze doet mee aan het WK voor studenten in Nijmegen. Net als bij de 'echte' profs heersen ook daar de Nederlandse vrouwen.

Elise ten Hage, waar we later niet veel meer van hebben gehoord, wint. Ze kan op verjaardagen nog wel zeggen dat ze samen met Annemiek van Vleuten op het podium stond. Die werd tweede. Chantal Blaak pakte het zilver. Dubieus zilver, want ze leverde na afloop een positieve plas in, stelt Zonneveld.

Hij heeft meerdere bronnen die bevestigen dat er in haar urine furosemide werd aangetroffen, een vochtafdrijvend middel dat onder andere nierpatiënten gebruiken. Het staat op de dopinglijst omdat het een maskerende werking heeft voor prestatiebevorderende middelen. In 2008 staat er een schorsing van twee jaar op het middel. Nu is dat zelfs vier jaar.

Blaak moet na de positieve test haar medaille inleveren en de nummers drie en vier krijgen respectievelijk een zilveren en bronzen plak, zo schrijft Zonneveld. Maar het gekke is dat Blaak niet uit de uitslag wordt geschrapt op de site van de internationale studentensportbond FISU.

Niemand weet wat met test is gebeurd

Zonneveld schrijft verder dat meerdere bronnen, onder wie haar toenmalige ploegleider Michael Zijlaard en toenmalig bondscoach Johan Lammerts, van de positieve test weten. Ook in het vrouwenpeloton is het bepaald geen geheim volgens de AD-journalist. In het jaarverslag van de Nederlandse Dopingautoriteit over 2008 meldt dat in het wielrennen in één geval furosemide is aangetroffen. Maar gek genoeg weet niemand wat er exact met die positieve test gebeurd is.

Lammerts en Zijlaard reageren in het artikel. Zijlaard is kort van stof: "Ze reed in die wedstrijd voor de bond, niet voor onze ploeg." Lammerts reageert iets uitgebreider: "Ik hoorde ervan in de wandelgangen”, zegt hij. ,,Maar ik was geen lid van de tuchtcommissie en ik ging ervan uit dat de zaak afgedaan was. Ik heb er nooit naar gevraagd en voor mij was het geen reden om haar niet te selecteren voor kampioenschappen."

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022