Patrick Lefevere ergert zich kapot aan Vlaamse politiek: 'Nota bene een liberale minister die gokreclames verbiedt!'

Patrick Lefevere bijt weer flink van zich af en ditmaal moet niet alleen de wielerwereld eraan geloven...

105th Tour de France stage-2

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad voelde Soudal QuickStep-manager Patrick Lefevere aan de tand over het afgelopen jaar in un rubriek De Laatste Vragenronde, waarin het veertig bekende Vlamingen aan de tand voelt en de balans over 2022 opmaakt.

Voor Lefevere was het met de prestaties van Remco Evenepoel natuurlijk een zeer succesvol jaar, maar toch zou Lefevere Lefevere niet zijn als hij meer dan genoeg te mopperen had. Dat begint eigenlijk al voorzichtig bij de wereldtitel van Remco Evenepoel (en de Europese titel van Fabio Jakobsen).

"We hebben dit jaar 47 koersen gewonnen, eentje minder maar dan UAE en Jumbo-Visma. Voor het eerst in tien jaar staan we niet bovenaan in dat klassement, maar alleen omdat de WK-overwinning van Evenepoel en de EK-overwinning van Fabio Jakobsen niet mee tellen als teamoverwinning. Geen idee waarom, de laatste keer dat ik controleerde, heb ik ook in die maand hun loon betaald.."

Vlaamse politiek

Maar als het over de Vlaamse politiek gaat, dan ontsteekt hij helemaal in woede. Ik erger me aan het onvermogen om te regeren. Aan Groen, dat ijvert voor de kernuitstap, maar nu inziet dat het misschien toch niet de bron van alle kwaad is. En dan dat geleuter over Engie. Heel België is door de politiek jaar na jaar in de uitverkoop geplaatst: gebouwen, kerncentrales, noem maar op. En nu vinden we het raar dat ze de miljardenfactuur voor de verlenging van de centrales niet zomaar willen betalen."

Groen is de Vlaamse versie van GroenLinks en Engie is een energiemaatschappij waar veel om te doen is bij onze zuiderburen.

Hij ergert zich dus aan een linkse partij, maar ook een politicus meer aan de rechterzijde van het politieke spectrum kan weinig goed doen bij Lefevere.

"Eén politieker heeft mij meer geambeteerd dan alle andere: Vincent van Quickenborne, die nota bene als liberale minister met een totaalverbod op gokreclame komt. Mijn broek zakt af als ik hoor dat de Nationale Loterij daar dan niet onder valt. Die moet blijkbaar gevrijwaard worden als melkkoe van Vadertje Staat."

Tenslotte sluit Lefevere met de nodige zelfspot af met een nieuwjaarswens. "Aan mijn familie, naasten en mezelf: een goede gezondheid. Dat we samen – ondanks alles – toch nog zo veel mogelijk leute kunnen maken. Is dat geen mooie boodschap van deze verzuurde man?"

Achtergrond
  • Photo IB/RB/Cor Vos © 2018