Annemiek van Vleuten over rijden andere ploegen na lek in Tour: 'Daarna dacht ik 'jullie kunnen me wat!''

Annemiek van Vleuten blikt terug op de Tour, waarin ze met name niet te spreken was over een actie van SD Worx en sprak met haar benen (ze kreeg na afloop wel berichtjes van rensters).

Tour de France women (2.WWT) - stage 8

Annemiek van Vleuten kende met een wereldtitel op de weg en de eind- plus ritzeges in de Giro Donne, Tour de France Femme en Vuelta een fantastisch jaar - dat haar op de een of andere manier niet de titel Sportvrouw van het Jaar opleverde.

Tegenover de NOS kiest ze de Tour de France Femmes als het hoogtepunt. "En dat had ik van tevoren niet gedacht. Maar nu kan ik wel zeggen dat de Tour het grootste is dat ik in mijn carrière heb gewonnen. Groter dan een olympische medaille, groter dan een WK. Het voelde alsof we echt met een heel groot sportevenement bezig waren. Mensen gingen de Tour echt volgen, ook niet-wielerliefhebbers. Net als bij de Tour voor mannen."

Bij die Tour gebeurde er in de laatste etappe naar de Superplanche des Belles Filles iets wat kwaad bloed zette bij Van Vleuten. Ze reed lek. SD Worx en andere ploegen hadden er maling aan.

"Z gingen rijden... Dat verdiende misschien niet de prijs voor de meest sympathieke actie. Maar dat is ook koers. Voor die rit zat ik nog te denken: ik hoef niet per se alles op alles te zetten om ook op La Planche des Belles Filles te winnen. Ik vond dat ik niet te hebberig moest worden. Maar na die actie dacht ik: jullie kunnen me wat!"

Overigens is er nu geen vete tussen de rensters, legt Van Vleuten uit. "Na afloop heb ik nog meerdere berichtjes gehad van rensters, die er niet helemaal achter stonden om te rijden toen ik pech had. Dat zegt ook wel iets over de sfeer in het vrouwenpeloton. Voor mij was het toen allang zand erover." Meteen na de koers zei onder andere Ellen van Dijk ook al dat ze het eigenlijk maar niks vond, maar dat het ploegorders waren.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022