Strava laat zien: zoveel kilometers reden Mathieu van der Poel, Wout van Aert en 8 andere toppers in 2022

Benieuwd hoeveel onder andere MVDP, Wout van Aert, Remco Evenepoel maar ook Annemiek van Vleuten fietsten het afgelopen jaar? We zochten het uit!

Tour de France 2022 stage 11

De teller staat bij iedereen weer op nul en in 2023 stellen sommigen weer doelen voor het aantal te rijden kilometers. Waarschijnlijk doen profs dat niet per se, maar ze rijden natuurlijk wel heel veel. Wij zochten aan de hand van Strava eens uit hoeveel een aantal kleppers nou vorig jaar precies reed.

Of ja, precies.. Het zou kunnen dat sommige renners niet alles op Strava zetten (bij een paar weten we dat wel zeker), maar dit zijn in ieder geval de indrukwekkende getallen van Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock, Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering, Dylan van Baarle en Robert Gesink  - die nog steeds heel veel fietst..

Mathieu van der Poel

Met z'n rugproblemen aan het begin van het jaar kende Mathieu van der Poel een roestige start van 2022, maar hij kwam tot meer dan 28.500 kilometer in 279 ritten.

Beeld: Strava Mathieu van der Poel

Hij sloot gisteren het jaar af met een rit over het Belgische strand met ploeggenoot Gianni Vermeersch. Van der Poel rijdt vandaag de Nieuwjaarscross in Baal niet. Hij staat dinsdag wel aan de start in Herentals.

Wout van Aert

Wout van Aert was afgelopen jaar goed voor meer dan 32.000 kilometer in 341 ritten. Dan zul je denken: zat hij maar 14 dagen niet op de fiets? Nee, zo zit het niet. Soms doen de profs ook 'double day', met twee trainingen op een dag.

Beeld: Strava Wout van Aert

Opvallend trouwens dat Van Aert het in zijn laatste activiteit van gisteren op Strava heeft over de 34.000 halen. Dat lukte niet vanwege een lekke band..

's Ochtends rende Van Aert ook nog even een rondje om daar aan de 435 kilometer te komen. In heel december liep of fietste hij slechts één dag niet. Op Nieuwjaarsdag rijdt ook hij niet voor het echie; geen Nieuwjaarscross in Baal. In z'n eigen Herentals is hij er dinsdag uiteraard wel bij.

Tom Pidcock

De Brit is iemand die niet alles op Strava zet, maar kwam desondanks toch tot bijna 23.000 kilometer in 242 ritten.

Beeld: Strava Tom Pidcock

Dat hij niet alles op Strava zet, blijkt uit de laatste activiteit. Dat is niet een cross in modderig Vlaanderen, maar deze rit met een imposante KOM op trainingskamp in een zonnig Mallorca met de ploeg.

Remco Evenepoel

De jonge Belg reed de meeste kilometers van alle mensen uit het lijstje. Meer dan 35.000. Dat deed hij in meer activiteiten dan het aantal dagen dat een jaar telt. En ook qua hoogtemeters scoort Evenepoel hoog.

Beeld: Strava Tom Pidcock

Dat-ie tot zulke aantallen komt, wekt geen verbazing als je bijvoorbeeld z'n training van eergisteren bekijkt (gisteren deed-ie het rustig aan met slechts 66 kilometer). Meer dan 200 kilometer in z'n nieuwe thuis in Spanje!

 

Tadej Pogacar

Zoals je ziet zet Pogi lang niet alles op Strava, maar de Sloveense smaakmaker kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje en daarom zetten we hem er toch even bij.

Beeld: Strava Pogacar

We zetten hem er ook bij omdat hij een bijzondere laatste activiteit van het jaar heeft. Pogacar is namelijk aan het skieën/langlaufen.

Annemiek van Vleuten

Dat Annemiek van Vleuten heel veel fietst, weten we. Maar als je haar cijfers ziet, zie je dat ze niet of nauwelijks onderdoet voor haar mannelijk collega's. Meer dan 32.000 kilometer!

Beeld: Strava Annemiek van Vleuten
Ze zit inmiddels alweer in Spanje om te trainen en gezien het bijschrift bij haar laatste rit is ze zelf ook wel onder de indruk van het aantal kilometers dat ze maakte..

Demi Vollering

Om de kilometers van Van Vleuten in perspectief te zetten, hebben we ook even die van een concurrente erbij gepakt. Demi Vollering fietst natuurlijk nog steeds heel veel met haar bijna 21.00 kilometer, maar het is toch wel wat minder dan Van Vleuten.

Beeld: Strava Demi Vollering
Vollering woont in Zwitserland en heeft dus aan hoogtemeters geen gebrek. Omdat het in de Alpen ook nog niet echt wil winteren kan ze lekker rond blijven rijden deze dagen.

Dylan van Baarle

Van Baarle heeft in zijn Monaco sowieso geen last van sneeuwperikelen en pedaleerde er in 2022 dus lustig op los. Omdat het in Monaco heuvelachtig is, kwam hij tot bijvoorbeeld meer hoogtemeters dan Remco Evenepoel, die pas sinds kort in Spanje woont.

Beeld: Strava Dylan van Baarle

Van Baarle sloot het jaar niet af in Monaco, maar met een koppelkoers op de baan in Kopenhagen. Daar won hij samen met wereldkampioen puntenkoers Youri Havik.

Robert Gesink

De geboren Achterhoeker woont al een paar jaar in Andorra en daar is het nog wat bergachtiger dan in Monaco en daarom komt Gesink tot de meeste hoogtemeters uit dit lijstje.

Beeld: Strava Robert Gesink

Gesink vertoeft momenteel niet in Andorra, maar is al in Australië met z'n gezin. Deels een vakantie, maar ook keihard trainen en straks meedoen aan de Tour Down Under. Aan de trainingsomgeving in Adelaide ligt het niet volgens Gesink, die ook nog een kangoeroe/wallaby spotte.

Heb jij nog Strava-gegevens van een renner die we echt hebben gemist in dit lijstje of heb je zelfs iets bijzonders gedaan op Strava-gebied in 2022? Laat het ons weten via redactie@wielerrevue.nl, wie weet kunnen we er een artikel over maken!

Pelotonpraat
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022