15 Epische bijnamen van wielerlegendes (en hoe ze aan die naam komen)

We stelden een lijstje samen met vijftien wielerlegendes die volgens ons de allermooiste bijnaam dragen.

20e etappe naar Parijs TdFr  2010

Enkel de allergrootste wielerkampioenen worden voor hun epische prestaties beloond met een passende bijnaam. Achter die bijnamen schuilt ook telkens een betekenis.

Weet jij bijvoorbeeld wie de 'Zwarte van Brakel' is of waarom Bjarne Riis 'Monsieur 60%' genoemd wordt? U leest het in onderstaand lijstje! Er zijn ongetwijfeld nog meer renners met een prachtige bijnaam, maar wij beperken ons tot 15 wielerlegendes die volgens ons de mooiste bijnaam dragen en leggen uit hoe ze aan die bijnaam komen.

1) Vincenzo Nibali - De Haai van Messina

Photo Dion Kerckhoffs/Sabine Jacob/Marketa Navratilova/Cor Vos © 2015

De Italiaan, geboren in de Siciliaanse kuststad Messina, heeft alle grote rondes én twee monumenten op zijn palmares staan. Telkens sloeg toe in zijn kenmerkende stijl: als een haai wachtte Nibali in alle stilte zijn moment af om dan genadeloos toe te slaan wanneer de weg het steilst omhoog liep. Zijn exploten leverden hem de bijnaam 'Haai van Messina' op.

2) Federico Bahamontes - De Adelaar van Toledo

Photo Gerd Ramme/Cor Vos © 2021

De in Toledo geboren Spanjaard Bahamontes is met zijn 94 levensjaren op dit moment de oudste nog levende Tourwinnaar. Naast de eindzege in de Ronde van Frankrijk, won hij maar liefst zes keer de bollentrui en ook in de Vuelta werd hij twee keer bergkoning. De manier waarop hij telkens op souplesse naar de toppen van de allerhoogste cols danste gaven hem de bijnaam 'Adelaar van Toledo'.

3) Hugo Koblet - Le Pédaleur de Charme

Hugo Koblet, foto Cor Vos ©

De Zwitser kon een aardig stukje klimmen en haalde zijn grootste triomfen door de Tour, de Giro en driemaal de ronde van zijn thuisland te winnen. Ook naast de fiets blonk hij uit door zijn prachtige fietsstijl en verzorgde voorkomen. Hij had zelfs steevast een kammetje in zijn achterzak zitten!

4) Davide Rebellin - Het Paterke van Bonifacio

Foto Cor Vos ©2009

De betreurde Rebellin, geboren in Bonifacio, dankt zijn bijnaam (en eindeloos lange carrière) aan zijn buitengewone levensstijl. Hij dronk nooit koffie, alcohol of frisdrank en sliep maar liefst 11 uur per dag!

5) Mario Cipollini - Il Re Leone (De Leeuwenkoning)

Photo Cor Vos © 2020

De veelbesproken Italiaanse spurtbom dankt zijn bijnaam aan zijn charismatische uitstraling. Daarnaast wordt hij ook Cipo, Mooie Mario en Super Mario genoemd.

6) Marco Pantani - Il Pirata

Photo Cor Vos © 2020

Zijn capriolen op de fiets en fratsen naast de fiets maken de Italiaanse wielergod zonder twijfel één van de meest prominente figuren uit de wielergeschiedenis. Zijn bijnaam 'de piraat' ontleedt hij aan zijn opvallende stijl op de fiets, met bandana en oorring.

7) Tony Martin - Der Panzerwagen

Photo Anton Vos/Wessel van Keuk/Cor Vos © 2013

Tony Martin kon op zijn tijdritfiets zo'n vreselijk vermogen ontwikkelen én aanhouden dat hij vernoemd werd naar het gevreesde militaire voertuig.

8) Paolo Savoldelli - Il Falco (de valk)

Foto Marketa Eng/Cor Vos ©2002 Paolo Savoldelli

De tweevoudig Giro-winnaar kon geweldig rap klimmen, maar dankt zijn bijnaam aan zijn even superieure daalcapaciteiten.

9) Fabian Cancellara - Spartacus

Photo LB/RB/Cor Vos © 2016

De Zwitserse hardrijder kon zijn tegenstanders zo hard in de vernieling rijden (vraag dat maar aan Tom Boonen) dat hij vernoemd werd naar de Romeinse gladiator Spartacus, waarmee hij ook qua lichaamsbouw gelijkenissen vertoont.

10) Bjarne Riis - Monsieur 60%

Photo Cor Vos © 2020

Op deze bijnaam zal de Deen wellicht niet zo fier zijn. Het percentage verwijst namelijk naar zijn extreem hoge hematocrietwaarde (volume van het bloed dat door rode bloedcellen wordt ingenomen). Die ligt gewoonlijk tussen de 40% en 50%, maar gebruik van EPO doet die waarde stijgen.

Volgens zijn toenmalig soigneur Jef D'Hont bedroeg die waarde zelfs 64% en stond Riis zo stijf van de doping dat hij 's nachts gewekt werd om te voorkomen dat hij zou overlijden aan een hartstilstand. Hij moest dat heen en weer lopen door de lobby van het hotel om de bloedsomloop op gang te houden.

11) Laurent Fignon - Le Professeur

Pphoto Cor Vos © 2020

De Franse wielerlegende Laurenet Fignon dankt zijn bijnaam niet aan zijn indrukwekkende erelijst, maar aan zijn opvallende verschijning in het peloton. Hij had namelijk altijd zijn karakteristieke brilletje op tijdens de koers.

12) Peter van Petegem - De Zwarte van Brakel

Foto Cor Vos ©2004

Of hij Zuiderse roots heeft is niet geweten, maar de flandrien die tweemaal Vlaanderens Mooiste en één keer Parijs-Roubaix won, zag er ook in het vroege voorjaar uit alsof hij net terugkeerde van een zonnige vakantie aan de Spaanse kust. Zijn gebruinde uiterlijk en geboorteplaats Opbrakel gaven hem de bijnaam 'Zwarte van Brakel'.

13) Alejandro Valverde - El Imbatido (De Onverslagene)

Photo PdV/PN/Cor Vos © 2018

Valverde kreeg zijn bijnaam al op erg jonge leeftijd, aangezien hij tussen zijn elfde en zijn dertiende maar liefst 50 opeenvolgende koersen won! Gedurende zijn ellenlange carrière bewees hij die bijnaam ook waard te zijn. Valverde boekte in totaal 133 profzeges en geldt als één van beste renners aller tijden.

14) Jacques Anquetil - Monsieur Chrono

Jacques Anquetil, foto Cor Vos ©

Het palmares van de Franse wielergod is om van omver te vallen. Anquetil was de eerste renner die er in slaagde vijf keer de Tour winnen. Ook in andere grote en kleinere rittenkoersen was hij zeer succesvol. De basis voor zijn eindzeges legde 'Monsieur Chrono' telkens in het tijdrijden.

15) Alberto Contador - El Pistolero (De Schutter)

Photo Miwa iijima/Cor Vos © 2017

Tot slot kreeg ook de sympathieke Spaanse wielerkampioen een passende bijnaam. 'El Pistolero' verwijst naar de geheel onverwachte, flitsende demarrages die hem typeerden. Even kenmerkend is zijn zegegebaar alsof hij een pistool afvuurde.

Pelotonpraat
  • Foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2010