Enorme verrassing! Iván Romeo wint WK tijdrijden voor beloften, topfavoriet Alec Segaert wordt vierde

Spanjaard Iván Romeo heeft het WK tijdrijden voor beloften gewonnen en versloeg onder meer topfavoriet Alec Segaert. 

Iván Romeo wint tijdrit

Niet Alec Segaert, maar Iván Romeo is wereldkampioen tijdrijden bij de beloften gewonnen. De Spanjaard zorgde daarmee voor een enorme verrassing, want de Movistar-renner werd vooraf niet gezien als topfavoriet. Toch was hij overtuigend de beste.

Opdrogend wegdek

De renners die moesten starten in het eerste blok waren in het nadeel: de tijdrit startte met een nat wegdek. Onder hen ook Isaac Del Toro, die een eerste richttijd neerzette. Hij stopte de klok op 38'06.

Al snel werd duidelijk dat de tijd van de Mexicaan van UAE Team Emirates niet genoeg was voor de overwinning. Na hem werd het wegdek alsmaar droger, dus waren de favorieten die na hem startten in het voordeel.

Del Toro's ploegmaat Jan Christen blies de tijden van de Mexicaan onderweg omver. De Zwitser dook aan de finish dan ook ruim 43 seconden onder de tijd van Del Toro. Echter, er was iemand nog sneller op dat moment. En flink ook.

Remeo versus Segaert

Iván Romeo zorgde er voor dat Christen maar kort van de hotseat mocht genieten. De Spanjaard - die net als Del Toro en Christen ook al prof is, maar dan bij Movistar - zette 36'42 neer als finishtijd. Hij was daarmee 40 seconden sneller dan de Zwitser.

Opvallend, want de Spanjaard - die tot dusver enkel wat ereplaatsen bijeen reed in tijdritten bij de profs - was op het tweede tussenpunt nog maar 2 tellen sneller dan Christen. Romeo had dus een indrukwekkend laatste gedeelte (waar het vlak is) gereden.

Vervolgens was het uitkijken naar Alec Segaert, die twee weken geleden nog overtuigend Europees kampioen bij de beloften werd. Dit WK was hét hoofddoel van dit seizoen van jonge Belg, die ook al uitkwam in de WorldTour. Segeart werd namelijk al twee keer tweede op het beloften-WK en wilde dat dit jaar wegpoetsen met de regenboogtrui.

Extra spanning

Om de spanning te verhogen, werkte de tijdsmeting aan het eerste tussenpunt niet bij Segaert. Bij het tweede tussenpunt bleek hij vervolgens ruim zeven seconden sneller dan Romeo.

Wetende dat de Spanjaard een ongelofelijk sterk laatste stuk had gereden, werd het dus uiterst lastig voor Segaert. De jonge Belg van Lotto-Dstny zette alles op alles in de laatste kilometers, maar kwam uiteindelijk flink tekort.

Segaert finishte uiteindelijk pas als vierde en mistte dus het podium. Christen greep naar het brons, terwijl de Zweed Jakob Söderqvist - net als op het EK - het zilver veroverde. Nederlander Wessel Mouris finishte als negende, op 1'11 van de winnaar.

Nieuws
  • Cor Vos