Opmerkelijk! Alec Segaert was sneller dan Affini en co, had de belofte-kampioen bij de profs mee moeten doen?

De 21-jarige Alec Segaert won de EK-tijdrit voor beloften en was daarbij sneller dan Edoardo Affini, die won bij de elite mannen. 

Segaert 3 keer EK belofte tijdrijden

Alec Segaert won woensdag voor de derde keer op rij de Europese titel tijdrijden bij de beloften. Geen verrassing, want de 21-jarige Belg is inmiddels ook bij de profs al een erkend tijdrijder. Zijn eindtijd bleek wél een verrassing, want Segaert was achteraf sneller dan alle profs.

Renewi Tour

De jonge Belg van Lotto-Dstny drukte tijdens de voorbije Renewi Tour definitief zijn stempel als toptijdrijder. Segaert won op dag twee de tijdrit door bewezen toppers als Magnus Sheffield (ook pas 22), Stefan Bissegger en Tobias Foss te verslaan.

Ondanks dat hij zich daar bewezen had tussen de grote namen, deed hij toch weer mee bij de U23-categorie op het EK. Dat terwijl hij zich bij de voorbije twee edities ook al tot Europees kampioen bij de beloften kroonde. Tijd voor een stap omhoog, zou je zeggen.

Niet dus... Achteraf blijkt de keuze om nogmaals als belofte uit te komen al helemaal opmerkelijk. Zo legde Segaert het tijdritparkoers af in 35 minuten en 6 seconden, waarna Edoardo Affini bij de elite - op het identieke parkoers - na 35'15" over de streep kwam. De jonge Belg was dus negen seconden sneller dan de snelste prof.

Daarbij moet worden gezegd dat dit deels 'appels met peren vergelijken' is, want de weersomstandigheden waren bij de elite minder gunstig dan bij de U23-categorie. De profs moesten dus voorzichtiger aan doen in de bochten en dat scheelt al gauw veel seconden.

Zo zou de eindtijd van Nederlander Wessel Mouris, die derde werd bij de beloften, goed zijn voor een vierde plaats bij de elite. Daarmee reed hij zijn tijdrit sneller dan Daan Hoole en Thymen Arensman. Kortom, de tijdsverschillen tussen de beide categorieën kunnen enigszins met een korrel zout worden genomen.

Focus op de wereldtitel

Desalniettemin zou Segaert hoog zijn geëindigt bij de grote mannen. Daarom blijft het opmerkelijk dat de 21-jarige renner niet bij de profs reed. Maar waarom dan? Dat antwoord blijkt simpel. Zo mag het nu eenmaal, want het is niet voor niets een categorie voor renners onder de 23 jaar. Bovendien zit er een duidelijk idee achter zijn deelname als belofte.

Segaert wil namelijk wereldkampioen worden in de U23-categorie. De jongeling deed al twee keer mee op het WK voor beloften, maar greep in beide gevallen net naast de hoofdprijs. Zowel in 2022 als in 2023 werd hij tweede. Dit jaar wil hij zich revancheren en ligt zijn focus dus op de wereldtitel bij de beloften.

"Nu uitkomen bij de elite was dan ook heel vreemd geweest", zei hij zelf daarover in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Ik vond dit de meest logische stap richting het WK. Kwestie van de tegenstand voor straks wat te kunnen inschatten. Vanaf 2025 wil ik me dan definitief op de elite focussen. Als ik zo blijf groeien, wachten me daar nog kansen genoeg."