🎥 Alec Segaert (21) wint rit tegen de klok in Renewi Tour, Van der Poel houdt schade beperkt

De jonge Belg Alec Segaert heeft de tweede etappe - een tijdrit - in de Renewi Tour op zijn naam geschreven.

Alec Segaert tijdrit Renewi Tour

Niet Tim Wellens of Yves Lampaert, maar een andere Belg heeft de tijdrit in de Renewi Tour gewonnen. Niemand minder dan Alec Segaert was de verrassende winnaar van de 15,4 kilometer lange chronorace. De pas 21-jarige renner verwees Magnus Sheffield naar plek twee.

Bissegger houdt het stoeltje warm

De renner die vandaag het langst in de hotseat zat, was Stefan Bissegger. De Zwitser eindigde in etappe één in de achterhoede en mocht zodoende vroeg starten in de tijdrit in en rond Tessenderlo. Hij hield het stoeltje lang warm, totdat Segaert tien tellen van zijn eindtijd afsnoepte.

De jonge Belg geldt als een groot talent op de tijdritfiets en dat bewees hij andermaal. Hij legde het parkoers af met een gemiddelde van 54,4 km/h en bereikte de finish na 16 minuten en 59 seconden.

Na zijn vliegensvlugge tijdrit was het wachten op andere specialisten, maar niemand kwam in de buurt van Segaert. Magnus Sheffield kwam nog het dichtstbij, maar de Amerikaan van INEOS Grenadiers moest ruim zeven tellen toegeven aan de finish.

Jonathan Milan, die gisteren de incidentrijke openingsrit won, reed de tijdrit als laatste. Ook de Italiaan kwam niet aan de tijd van de jonge Belg en zo won Segaert de tweede etappe in de Renewi Tour. Het betekende zijn eerste overwinning in een World Tour-koers, bij bovendien zijn eerste deelname aan een wedstrijd van dit niveau.

Segaert bevestigt zijn status als beloftevol tijdrijder. Eerder dit jaar werd hij voor het tweede achtereenvolgende jaar tweede op het Belgisch kampioenschap en vijfde in de tijdrit van de Ronde van België. Dat nadat hij in 2023 Europees kampioen tijdrijden bij de beloften werd en tweede werd op het WK voor beloften.

Van der Poel verliest veel tijd

Met het oog op het algemeen klassement keken we vooral uit naar de verrichtingen van Mathieu van der Poel. De Nederlander mikt vooral op de slotrit van komende zondag, maar maakt bij een goede tijdrit vandaag ook aanspraak op de eindzege.

Van der Poel reed dan ook een aardige tijdrit. De kopman van Alpecin-Deceuninck eindigde als zeventiende. Hij moest 36 seconden toegeven op Segaert, die na vandaag ook de nieuwe leider is.

Zoals gezegd werd Sheffield tweede. Van de kanshebbers voor de eindzege deed hij dus de beste zaken, al mogen we Segaert zelf ook niet geheel uitvlakken. Hij won immers dit voorjaar de Grand Prix Criquielion, een explosieve koers met een Vlaams karakter.

Ook Tim Wellens deed het goed. De drievoudig eindwinnaar van de Renewi Tour werd vijfde op 16 seconden van Segaert. Ook Ben Turner, Christophe Laporte en Alberto Bettiol eindigden in de top tien.