Mathieu van der Poel doet perfecte lead-out, maar Jonathan Milan profiteert in eerste eerste rit Renewi Tour

De eerste rit van de Renewi Tour is gewonnen door Jonathan MIlan, die Jasper Philipsen wist te verslaan. 

Milan

De eerste etappe van de Renewi Tour, waar Mathieu van der Poel zijn najaar in gang schiet, beloofde een sprint te worden. Vijf renners vormden de vlucht van de dag: Axel Huens, Jordy Bouts (beiden TDT-Unibet), Ceriel Desal, Loïc Vliegen (beiden Bingoal-WB) en Lars Craps (Team Flanders-Baloise).

Zij werden ruim zestien kilometer van de meet bijgehaald. Ze namen wel alle seconden weg in de Groenen Kilometer, waar boniseconden te verdienen waren voor het algemeen klassement. In de finale waren jammerlijk een aantal flinke valpartijen te melden. Daan Hoole, die is geselecteerd voor het EK, was er bij de eerste crash het ergste aan toe. Hij moest opgeven.

Niet veel later ging nog een aantal renners tegen de grond. En weer met een aantal Nederlanders erbij, want Nils Eekhoff en Olav Kooij waren bij de grootste slachtoffers. De sprinter van Team Visma | Lease a Bike stapte uit de greppel met een bebloed shirt, maar vervolgde wel zijn weg.

Lead-out Van der Poel

Hij miste daardoor wél zijn eerste sprintkans. Dat dreigde ook voor Jasper Philipsen, die lek reed op een moment dat het tempo net de hoogte inging. De topfavoriet keerde desondanks terug in het peloton en was mede door ijzersterk werk van Jonas Rickaert net op tijd terug om zijn sprint te rijden.

In de slotfase was het vervolgens aan Van der Poel om de lead-out van Philipsen voor zijn rekening te nemen. Die laatste was even het wiel van de wereldkampioen kwijt, maar met een fenomenale actie vond hij het wiel van Van der Poel terug. Zodoende leek Alpecin-Deceuninck het uitstekend op orde te hebben.

Alleen vond Jonathan Milan uiteindelijk het wiel van Van der Poel. De Italiaan ging van ver aan met Philipsen in zijn wiel. De Belg leek eroverheen te kunnen komen, maar Milan hield uiteindelijk vol en is zodoende de eerste leider. Na de streep haakten Groenewegen en Merlier nog in elkaars stuur, waarna ze beiden hard tegen de grond gingen.

Nieuws
  • Cor Vos